Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

Tarta ze szpinakiem i fetą - I Love Bake


SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

250 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego
2 żółtka, duże
1 łyżka wody, zimnej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

200 g szpinaku, liście
100 g boczku wędzonego
150 g sera feta
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
100 g żółtego sera
sól
pieprz
DODATKOWO:

50 g sera feta pokrojonego na kawałki
Mąkę przesiewamy. Dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki. Siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią i wkładamy na 30 min. do lodówki. Formę na tartę o śr. 24 cm smarujemy masłem. Po tym czasie wałkujemy między dwoma arkuszami folii spożywczej na wymiary blaszki. Jedną warstwę folii zdejmujemy i odwracając ciasto (zdejmujemy drugą folię) dopasowujemy je do formy, przyciskając wszędzie. Owijamy folią i ponownie wkładamy na pół godz. do lodówki. Pied pieczeniem nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 190 C przez około 15-20 min do lekkiego zarumienia.
Boczek kroimy na kawałeczki i podsmażamy, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy około 5-10 min. Po tym czasie dodajemy zamrożone liście szpinaku i dusimy, aż do całkowitego połączenia. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Ser feta kroimy na kawałki i dodajemy do masy jeszcze chwilkę podsmażając całość. Śmietanę mieszamy razem z jajkiem. Masę ze szpinaku zdejmuję z ognia i wlewam śmietanę z jajkami. Cały czas mieszając dodajemy pokrojony żółty ser. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Masa powinna zgęstnieć. Gotowe nadzienie wylewam na podpieczony spód. Układam na wierzchu kawałeczki sera feta i wkładam ponownie do piekarnika na 180 C i piekę przez około 20-25 min do zarumienia i ścięcia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation