Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Przepisy

SKŁADNIKI DANIA PLACKI Z RYŻU

4 szklanki ugotowanego ryżu (tyle ma być po ugotowaniu, to jakieś niepełne półtorej szklanki ryżu suchego)
3 jabłka (u mnie duże, słodkie)
3-4 banany (mocno dojrzałe)
½ szklanki mleka lub jogurtu (zwierzęcy lub roślinny)
1 szklanka mąki gryczanej
½ szklanki skrobi ziemniaczanej
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy dodają bezglutenowy, pamiętając, że jego trzeba dodać troszkę więcej, zwłaszcza jeśli jest to glukono delta-lakton to wtedy z 1,5 łyżki)
olej do smażenia
cynamon
PRZYGOTOWANIE DANIA: PLACKI Z RYŻU

Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne. Banany obieram.
Do malaksera wkładam banany i jabłka, miksuję chwilkę aż będą mocno rozdrobnione, dodaję ryż, jogurt i miksuję dalej. Mi zajęło to około 3 minut. Masa powinna być dość rzadka i w miarę jednorodna.
Przekładam do miski, łączę z mąką, skrobią, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
Mocno rozgrzewam patelnię (u mnie teflonowa) z 0.5 cm warstwą oleju. Smażę na średnim ogniu z obu stron. Podaję z cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation