Kuchnia

Przepisy

PLACKI OWSIANE SKŁADNIKI:

1 szklanka płatków owsianych (zwykłych lub bezglutenowych)
1 szklanka mleka zbożowego, kokosowego, jogurtu, maślanki lub kefiru
½ szklanki mąki (może być mieszanka bezglutenowa, mąka kukurydziana, mąka pszenna lub żytnia)
2 banany
szczypta lub dwie cynamonu
1 płaska łyżka zmielonego siemienia lnianego mielonego + 3 łyżki wody ewentualnie 1 jajko
1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
jogurt naturalny lub sojowy + cynamon -> do podania
PLACKI OWSIANE PRZYGOTOWANIE:

Płatki owsiane (oraz zmielone siemię, jeśli wersja bez jajek) zalewam mlekiem kokosowym lub innym. Jeśli użyjecie maślanki, kefiru lub jogurtu trzeba dodać ekstra 5 łyżek wody. Płatki mieszam i odstawiam minimum na godzinę, aby napęczniały.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Banany obieram ze skórki, ścieram na tarce na dużych oczkach.
Mieszam w misce płatki owsiane z mąką i bananami (oraz jajkami, jeśli to wersja bez siemienia).
Rozgrzewam patelnię teflonową lub powlekaną ceramiczną, smażę partiami bez tłuszczu. Przerzucam na druga stronę i smażę do zrumienienia.
Takie placuszki świetnie smakują z jogurtem naturalnym (sojowym lub krowim) wymieszanym z cynamonem, startymi goździkami i odrobiną miodu czy syropu daktylowego, ewentualnie innego słodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation