Kuchnia

A Gusto Mio

Sałatka z bakłażana, oliwek i kaparów
Składniki:

2 duże bakłażany
Oliwa z oliwek
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Skórka otarta z 1 cytryny
30 g opłukanych kaparów
100 g zielonych oliwek bez pestek
100 g czarnych oliwek bez pestek
Garść posiekanej zielonej pietruszki
Sól
pieprz

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w kostkę o boku 2,5 cm, posyspjemy solą i zostawiamy na 15 – 20 minut.

Po tym czasie opłukujemy i osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oilwek.

Wkładamy kostki bakłażana i często obracając, smażymy na umiarkowanym ogniu aż się zarumienią i będą miękkie.

Odsączamy z oliwy na papierowym ręczniku.

Przekładamy do ozdobnej salaterki, dodajemy zielone , czarne oliwki, kapary i natkę pietruszki.

Na koniec polewamy sokiem i posypujemy skórką z cytryny.

Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z wędlinami, makaronami lub z pieczywem.
Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation