Kuchnia

A Gusto Mio

Pina Colada
Składniki:

100 g oleju słonecznikowego
150 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
Skórka otarta z 1 cytryny
25 ml soku z cytryny
150 ml syropu z ananasów (z puszki)
225 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ananas z puszki, pokrojony na mniejsze części

Lukier kokosowy:

150 g cukru pudru
2 – 3 łyżki likieru kokosowego (wrzątku
Wiórki kokosowe do oprószenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

W misie miksera umieszczamy jajka i cukier.

Ubijamy, do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość.

Powoli, strużką, wlewamy olej i sok z ananasa i cytryny, cały czas ubijając.

Dodajemy skórkę z cytryny i przesiana wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia.

Przelewamy ciasto do formy, na wierzchu układamy kawałeczki ananasa, ciasto jest rzadkie wiec ananas opadnie na dno.

Pieczemy w temperaturze 160°C przez 45 minut.

Po upieczeniu wyjmujemy ciasto, studzimy, następnie wykładamy na paterę dnem do góry (kawałeczki ananasa będą wtedy na wierzchu ciasta).

Wystudzone ciasto lukrujemy i oprószamy wiórkami kokosowymi.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation