Kuchnia

A Gusto Mio

Tort szpinakowy z boczkiem, papryką i serem


Składniki:

400 g szpinaku
200 g boczku pokrojonego w kostkę
4-5 jajek
100 g sera żołtego Emmental startego na tartce
Cebula
1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
Oliwa z oliwek
3-4 łyżek mleka
Sól
pieprz

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i odsączamy , jeśli jest mrożony – rozmrażamy.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek .

Podsmażamy cebulkę drobno pokrojoną, a po chwili dodajemy boczek.

Dusimy, aż się zarumieni.

Dodajemy szpinak i paprykę.

Wszystko razem dusimy często mieszając.

Jajka roztrzepujemy w misce dodając mleko, przyprawiajmy do smaku solą i pieprzem.

Wlewamy zawartość na patelnię, mieszamy i smażymy kilka minut.

Gdy spód się lekko przyrumieni , za pomocą łopatki zsuwamy na płaski talerz i ponownie przekładamy na patelnię odwracając tak by strona rumiana była górą.

Posypujemy serem zółtym i przykrywamy pokrywką, czekamy chwilkę aż ser się stopi a spód przyrumieni.

Przekładamy na półmisek ,czekamy aż przestygnie i serwujemy krojąc w trójkąty.
Smacznnego
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation