Kuchnia

A Gusto Mio

Kalafior rzymski w panierce

Składniki:

400 g kalafiora rzymskiego
250 g mąki
2 jajka
7 g suchych drożdzy
50 ml białego wina wytrawnego
200 ml wody mineralnej gazowanej
Sól
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora rzymskiego kroimy na małe kawałki i dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

Gotujemy w nieosolonym wrzatku przez 7 – 8 minut, po czym odcedzamy i zostawiamy do odsączenia.

Przygotowujemy ciasto: wbijamy do miski jajka, dolewamy wino i wodę mineralną gazowaną, dodajemy przesianą mąkę wraz z suchymi drożdzami.

Mieszamy, aż ciasto uzyska odpowiednią konsystencje (jeśli za gęste dodajemy wodę mineralną a jeśli za rzadkie dodajemy mąkę).

Zanurzamy po jednym kawałku i smażymy na rozgrzanym oleju, przewracając często, by uzyskać złoty kolor.

Nastepnie wykładamy na ręcznik papierowy, solimy i podajemy na ciepło.

Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation