Kuchnia

A Gusto Mio

Szachownica z jajecznic

Składniki na jajecznicę ze szpinakiem

· 6 jaj
· 4 łyżki mleka
· 250 g szpinaku
· 60 g drobno startego parmezanu
· 30 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
· 1 mała cebulka
· Oliwa z oliwek
· Sól
pieprz

Składniki na jajecznicę z serów:

6 żółtek
20 g pokruszonego miękiszu chlebowego
5 łyżek mleka
1 mozzarella pokrojona w kostkę
70 g drobno startych różnych serów żółtych ( w przepisie był mix parmezanu i pecorino-można spokojnie zastąpić serem gouda i emmental)
Sól
Pieprz

Potrzebne beda:

Masło
Mąka

Przygotowanie:

Dwie prostokątne formy o wymiarach 15x 20 cm smarujemy masłem, obsypujemy mąką i wkładamy do lodówki (jeśli macie tylko jedną formę robimy najpierw pierwszą jajecznicę a potem drugą).

Przygotowujemy jajecznicę ze szpinakiem; szpinak myjemy , osuszamy i kroimy liście (możemy też użyc szpinaku mrożonego – wcześniej rozmrażamy).

Na patelnię wlewamy trochę oliwy i podsmażamy cebulkę wraz z boczkiem.

Liście świeżego szpinaku wkładamy do gotującej się wody na 3 minuty.

Odcedzamy i dodajemy do cebulki i boczku, wszystko razem mieszamy by smaki sie przeszły.

(rozmrożony szpinak dodajemy na patelnię z boczkiem i cebulką i podsmażamy chwilkę).

Mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia.

W misce lekko ubijamy jajka, dodajemy szpinak z boczkiem, dosypujemy parmezan, wlewamy mleko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i wszystko razem mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 160°- 180°C, na dnie ustawiamy pojemnik z wodą.

Przelewamy przygotowaną masę jajeczną do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy.

Pieczemy ok 25 minut, po czym zostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy jajecznice serową; ubijamy żółtka z solą i pieprzem, dodajemy pokruszony drobno miękisz chlebowy, mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę, mix startych żółtych serów i dolewamy mleko.

Wszystko dobrze mieszamy i przelewamy masę jajeczną do wysmarowanej i obsypanej mąką formy.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160° - 180°C , pamiętając by na dnie umieścić pojemnik z wodą i pieczemy przez 25 minut.(wlałam wodę na blachę i postawiłam na samym dole.)

Ten sposób pieczenia jajecznic w kąpieli wodnej, w wysmarowanej formie, zapewni nam że, jajecznica nie przyczepi się do formy.

Po ostygnięciu już obu jajecznic kroimy je w kwadraty i układamy na ozdobnym talerzu tworząc szachownice.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation