Kuchnia

A Gusto Mio

Zapiekanka mięsno- pomidorowa z sosem z octu balsamicznego, bakłażana, sera fety i rozmarynu



Składniki:

500 g mielonego mięsa (wołowiny)
Oliwa z oliwek
1 cebula
2 – 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
15 pomidorków koktajlowych lub 4 duże pomidory
3 łyżki octu balsamicznego
250 g sera fety
2 bakłażay
Gałązki rozmarynu
Sól
pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.

Podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodajemy mielone mięso i smażymy do czasu aż się zarumieni.

Pomidory kroimy w kostkę, następnie dodajemy je wraz z oregano do mięsa.

Mieszamy, dolewamy ocet balsamiczny i dusimy przez 8-10 minut.

Bakłażana (ze skórką) i ser feta kroimy w kostkę.

Umieszczamy wszstko w misce, mieszamy razem z oliwą, a następnie oprószamy solą i

przyprawiamy pieprzem oraz igiełkami rozmarynu.

Mięso z pomidorami i octem balsamicznym przekładamy do naczynia żaroodpornego do połowy

wysokości.

Na wierzchu rozkładamy warstwę z pokrojonego i doprawionego bakłażana, fety i gałązke

rozmarynu.

Naczynie wstawiamy do gorącego piekarnika.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180-200°C stopni.

Serwujemy na ciepło.
Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation