Kuchnia

A Gusto Mio

Sernik z białej czekolady


Składniki na spód:

250 g mąki
200 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
125 g jasnego brązowego cukru
1 duże żółtko

Składniki na mase serowa:

1 kg serka Philadelphia (500 g mascarpone i 500 g Philadelphia)
235 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 ml mleka
500 g białej czekolady, roztopionej i ostudzonej
5 dużych jajek lekko ubitych

Przygotowanie :

W misce mieszamy przesianą mąkę, masło, brązowy cukier i żółtko.

Szybko wyrabiamy ciasto i formujemy kulę.

Owijamy w folię przeźroczystą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut.

Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto rozkładamy na dnie tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 10 minut.

Zostawiamy do przestygnięcia.

W dużej misce ucieramy ser z cukrem i ekstraktem z wanilii.

Dodajemy mleko i białą czekoladę wczesniej rozpuszczoną i przestudzoną.

Na końcu dodajemy jajka lekko ubite do momentu, aż utworzą jednolitą masę i zaczną się pienić.

Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy przez 50 – 60 minut.

Wyłanczamy piekarnik i zostawiamy sernik do przestygnięcia, lekko uchylając drzwiczki piekarnika.

Przed podaniem zostawiamy sernik w lodówce na conajmniej 12 godzin.

Dekorujemy białą czekoladą lub owocami sezonowymi.
Smacznnego
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation