Kuchnia

A Gusto Mio

Faszerowane pomidory ryżem i szpinakiem

Składniki :

6 pomidorów
500 g szpinaku mrożonego
1 cebula
200 g ugotowanego ryżu
50 g startego żółtego sera
3 łyżki śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
6 plasterków masła
oliwa
Sól
Pieprz
Bazylia

Przygotowanie:

Szpinak jeśli jest mrożony – rozmrażamy i grubo kroimy.

Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oliwie.

Dodajemy szpinak i dusimy wszystko pod przykryciem ok 10 minut.

Po tym czasie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, ser żółty oraz śmietanę.

Mieszamy wszystko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekaną bazylią.

Pomidory myjemy i odcinamy górną część.

Miąższ wydrążamy za pomocą łyżki uważając by nie zrobić dziury.

Wydrążone pomidory napełniamy farszem szpinakowo – ryżowym.

Kładziemy na wierzchu po plasterku zimnego masła i przykrywamy górną częścią.

Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym ( miąższ z pomidorow ułożyłam pomiędzy pomidorami, by zrobił się sos).

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 60 minut.

Wszystko zależy od pomidorów, jeśli pomidory są dojrzałe wystarczy zapiekać tylko 30 minut.

Mi się trafily niestety twarde pomidory typu ziemniak, więc piekłam aż godzinę.

Smacznego.

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation