Kuchnia

A Gusto Mio

Ciasto z czerwonymi pomarańczami



Składniki :

300 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
350 g cukru
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
200 ml jogurtu 0%
180 ml oleju słonecznikowego (roślinnego)
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sok z ½ pomarańczy
3 pomarańcze do dekoracji
Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie :

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Pomarańcze obieramy i kroimy w plastry.

Formę z kominem, dość dużą ok 2l smarujemy masłem lub olejem i obsypujemy mąką.

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól.

W drugim naczyniu łączymy cukier i startą skórkę z pomarańczy.

Mieszamy, aż cukier przejdzie zapachem pomarańczy.

Dolewamy jogurt, olej ,jajka, ekstrakt waniliowy i sok z połowy pomarańczy.

Mieszamy za pomocą miksera.

Dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.

Przekładamy powstałą masę do formy i wyrównujemy wierzch.

Na wierzchu układamy plastry pomarańczy*.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto w formie do całkowitego ostudzenia.

Przekładamy na dekoracyjny talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Można upieczone plastry pomarańczy posmarować galaretką pomarańczową rozrobioną w małej ilości wody lub żelatyną (w listkach nie w proszku ).

*ułożone na wierzchu ciasta pomarańcze mi się trochę zapadły w głąb ciasta.

Na szczęście nie miało to wpływu na smak ciasta.

Smacznego!

www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation