Kuchnia

A Gusto Mio

Pulpety z cukinii
Składniki :

1 kg cukini
150 g parmezanu (lub innego żółtego sera)
50 g masła
100 g mąki
4 jajka
150 g bułki tartej
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Przygotowani :

Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i wkładamy do lekko osolonej wrzącej wody.

Gotujemy około 10 minut, po czym odcedzamy i zostawiamy chwilkę do przestygnięcia.

Cukinia zrobi się miękka, co pozwoli nam na przeciśnięcie jej przez praskę (taką do ziemniaków), lub kroimy ją na mniejsze części i za pomocą robota kuchennego rozdrabniamy .

Dodajemy jajka, ser , masło (stopione i schłodzone), bułkę tartą, która to spowoduje że latwiej będą się lepic kulki, sol i pieprz.

Wszystkie składniki mieszamy ze soba za pomoca drewnianej łyżki lub najlepiej ręką.

Formujemy małe kulki.

Mieszamy mąkę wraz z bułką tartą i obtaczamy w niej pulpety.

Smażymy w dużej ilości gorącego oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu zostawiamy na ręczniku papierowym, by usunąć nadmiar oleju.

Podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego.
www.agustomio.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation