Brukselka da się lubić! Dania z brukselką, na które skusi się dosłownie każdy

@gotujebolubi

Brukselka to warzywo nieco pechowe, obok szpinaku często jedno z najbardziej niedocenianych. Jeśli i my mamy jakiekolwiek uprzedzenia co do tego niebywale smakowitego, ale i szalenie zdrowego warzywa, koniecznie się ich pozbądźmy. Oto dania z brukselką, po których skosztowaniu dosłownie każda z nas stanie się jej wielką amatorką.

Pizza z brukselką i grzybami

Jeśli do tej pory raczej opornie zabierałyśmy się za pałaszowanie dań, w których w rolach głównych występuje brukselka, koniecznie powinnyśmy spróbować pizzy z brukselką i grzybami. Odwrotnie aniżeli ma się sprawa z brukselką, pizzę bardzo lubi niemal każdy. To właśnie od tego dania warto rozpocząć więc odczarowywanie super zdrowych zielonych kulek, które właściwie doprawione, poddane odpowiedniej obróbce cieplnej i wreszcie, pojawiające się w odpowiednim kulinarnym towarzystwie, potrafią rozłożyć na łopatki nawet i największych smakoszy. Świetnymi towarzyszami dla brukselki z pewnością będą składniki takie jak puszyste ciasto drożdżowe, mozzarella, długodojrzewająca włoska szynka prosciutto, grzyby (na przykład borowiki, prawdziwki lub kurki) oraz aromatyczna szałwia. Tę niecodzienna pizzę serwujemy jako biancę, a więc nie z tradycyjnym sosem pomidorowym, a ze śmietanowym. Na pizzy rozkładamy natomiast nie całe brukselki, a ich cienkie listki. Dzięki temu brukselka nie zdominuje swym smakiem całego dania, a łącząc się wraz z grzybowo-szałwiowym aromatem zyska tylko na wykwintności.

@halfbakedharvest

Ravioli z pieczoną brukselką

Kolejnym brukselkowym przebojem ma szansę stać się jeszcze inne danie wywodzące się z Italii, mianowicie pierożki ravioli. Ravioli są mniejsze od pierogów popularnych w Polsce. Odróżnia je od nich także i specyficzny kształt, są bowiem wylepiane jako kwadratowe, a nie półokrągłe. Do przygotowania ciasta na ravioli potrzebujemy trzysta gram mąki pszennej, dwa jajka i jedno dodatkowe żółtko oraz białko, odrobinę soli i kilka łyżek zimnej wody. Po zmieszaniu składników i wyrobieniu ciasta ostawiamy je na godzinę. W tym czasie możemy przygotować farsz. Upieczoną przez czterdzieści minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni brukselkę kroimy, doprawiamy świeżo mielonym pierzem, sokiem z połowy cytryny i tymiankiem, po czym dodajemy do niej usmażoną czerwoną cebulę, kilka łyżek mielonych migdałów oraz pokrojoną na niewielkie części gorgonzolę piccante. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy z ciasta cztery cienkie placki. Dwa z nich smarujemy białkiem, po czym nakładamy na nie farsz w kilkucentymetrowych odstępach i nakrywamy pozostałymi dwoma. Wycinamy z nich kwadraty i zaklejamy, tworząc harmonijny wzorek. Ravioli gotujemy przez cztery minuty i podajemy posypane parmezanem.

@halfbakedharvest

Brukselkowa tarte tatin

Jeszcze innym przebojowym przepisem z brukselką jest francuska tarta tatin. To nic innego jak tarta pieczona na odwrót, a więc z nadzieniem na spodzie i ciastem na górze. Całe brukselki skropione cytryną, oprószone solą, pieprzem oraz parmezanem i zmieszane z kawałkami podsmażonego boczku oraz świeżego tymianku wykładamy na blachę do tarty, a na wierzch nakładamy rozwałkowane kruche ciasto. Pieczemy przez trzydzieści pięć minut w temperaturze dwustu stopni., podając brukselkową stroną na górze.

@gotujebolubi
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis