Sezon na zielony groszek trwa już w najlepsze. Warto przestać traktować to warzywo wyłącznie jako dodatek do dań. Kryje się w nim tyle aromatów, że śmiało może grać w nich pierwsze skrzypce. Oto potrawy z groszkiem, które oczarują podniebienie każdego smakosza. Robi się je banalnie prosto.
Francuski krem z groszku
Zastanawiasz się, co można wyczarować z zielonego groszku? Zainspiruj się kuchnią francuską. Przygotuj groszkową zupę krem. To innymi słowy crème de petits pois. Zupa podbiła swego czasu serca i podniebienia smakoszy z całego świata. Jest wręcz uzależniająco pyszna. Apetyczny słodkawy smak groszku podkręca w niej pełna świeżości mięta oraz ser camembert.
Przyjmuje się, że pierwowzór tej kultowej francuskiej potrawy zagościł na stołach arystokratów już w XVII wieku. To właśnie w tym stuleciu Wersal owładnął prawdziwy groszkowy szał. Wielkim fanem tego warzywa był Ludwik XIV. Monarcha równie często jak ową zupą zajadał się również purée z groszku.
Do przygotowania zupy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 500 g zielonego groszku, 2 średniej wielkości posiekane cebule, posiekane 2 ząbki czosnku, 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę, 30 g masła, 750 ml bulionu warzywnego i 100 ml śmietanki kremówki. Przygotuj też sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz, świeżą miętę, cytrynę, ulubione orzechy i pokrojony ser camembert.
Podsmaż cebulę i czosnek na maśle. Dodaj ziemniaki. Smaż jeszcze przez 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj groszek i gotuj kolejne 7 minut. Zblenduj, dolej śmietankę i dopraw zupę. Serwuj ją z camembertem, posiekanymi orzechami i kilkoma kroplami cytryny.

Łosoś z groszkiem we włoskim stylu
Jakie jeszcze danie warto przygotować, gdy stragany uginają się pod ciężarem słodkiego zielonego groszku? Jeśli szukasz pomysłu na weekendowy obiad, postaw na łososia z groszkiem we włoskim stylu. Rozpływająca się w ustach ryba podkręcona skórką cytrynową i tymiankiem oraz groszek w sosie z gorgonzolą to duet idealny. To kwintesencja śródziemnomorskiego sposobu gotowania, prostego i zachwycającego pełnią aromatów.
Przygotuj składniki, takie jak: 2 filety z łososia, 1 łyżka oliwy, duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, skórka starta z cytryny, sól morska, świeżo zmielony kolorowy pieprz, świeży tymianek. Naszykuj również 300 g zielonego świeżego groszku, 100 g gorgonzoli, 50 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki startego parmezanu, kilka listków świeżej mięty i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.
Umieść filety z łososia w zamykanym naczyniu żaroodpornym. Skrop go oliwą, a potem natrzyj czosnkiem. Dopraw rybę solą i pieprzem. Potem posyp ją świeżym tymiankiem i skórką cytrynową. Piecz łososia w temperaturze 180°C przez około 15/16 minut. Rozpuść gorgonzolę ze śmietanką. Dodaj do sosu groszek, parmezan, posiekaną miętę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj. Podawaj łososia od razu po upieczeniu z aromatycznym groszkiem w sosie serowym.
