Letnie obiady. Czas na chłodnik!

@heatherchristo

Zastanawiasz się, co zaserwować na obiad w upalny dzień? Gdy żar dosłownie leje się z nieba, nie powinien być to raczej gulasz czy gorący rosół. Najlepiej stawiać wówczas na chłodniki. Są nie tylko pyszne, ale i orzeźwiające. Oto smakowite receptury, które warto wypróbować.

Krótka historia chłodnika

Chłodniki nie są w żadnym razie wynalazkiem naszych czasów. Warto wiedzieć, że te niosące fantastyczne orzeźwienie zupy na zimno są z nami od długich stuleci. Pałaszowano je już w dobie antycznej. Cieszyły się dużą popularnością na przykład w starożytnym Rzymie. Historycy jedzenia są zgodni co do tego, że Rzymianie podkręcali smak pierwotnej wersji chłodników ziołami. Z traktatu kulinarnego autorstwa Apiciusza z przełomu I wieku n.e. wiadomo, że dodawali do nich na przykład miętę i rutę. 

Chłodne zupy przygotowywane na bazie fermentowanych produktów mlecznych pojawiały się także w kuchni Persji i Bliskiego Wschodu. Co ciekawe, najstarsze znane formy chłodników można też odnaleźć w krajach słowiańskich. Ot, proces kwaszenia, jak i kiszenia stanowiły podstawę przetwórstwa żywności. To właśnie z tej tradycji wywodzi się uwielbiany po dziś dzień chłodnik litewski i rosyjska okroszka. W Hiszpanii z kolei, słynne aromatyczne gazpacho powstało jako chłopska potrawa. Zanim zupa została wzbogacona o pomidory przywiezione z Ameryki Południowej, była mieszanką resztek chleba, oliwy, czosnku i octu. 

@cleanfoodcrush

Chłodnik ogórkowy z awokado

Jaki chłodnik przyrządzić? Na pierwszy ogień warto wziąć lekki, zdrowy i uzależniająco pyszny chłodnik ogórkowy z awokado. Skusi i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przyrządza się go banalnie prosto i błyskawicznie.

Do przygotowania zupy będziesz potrzebowała składników, takich jak: 2 duże zielone ogórki – obrane i bez pestek, 2 dojrzałe awokado, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i 1 szklanka jogurtu naturalnego lub roślinnego, na przykład kokosowego lub sojowego. Przyszykuj także 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 3 łyżki oliwy, garść świeżej mięty (lub koperku), sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dopraw chodnik również odrobiną chili.

Pokrój ogórki. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i łyżką wybierz miąższ. Włóż ogórki, awokado, czosnek, jogurt, sok z cytryny, oliwę i zioła do blendera. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dopraw zupę solą oraz pieprzem. Wstaw ją do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej godzinę.

@crowdedkitchen

Chłodnik truskawkowo-arbuzowy

A teraz gratka dla amatorek chłodników owocowych. Cieszą się nieco mniejszą popularnością w naszym kraju. Warto się w ich rozsmakować. Kuszą wyrafinowanym aromatami. Tak jest w przypadku obłędnie pysznego chłodnika truskawkowo-arbuzowego. 

Aby przyrządzić zupę, przyszykuj składniki, takie jak: truskawki bez szypułek (2/3 szklanki), 2 szklanki miąższu arbuza bez pestek, sok wyciśnięty z 1 limonki. Miej pod ręką również 4–6 listków świeżej bazylii, łyżeczkę miodu, szczyptę soli morskiej, 2 łyżki oliwy i szklankę jogurtu naturalnego. Zmiksuj składniki na aksamitną masę. Schłodź zupę przed zaserwowaniem.

@crowdedkitchen
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis