Kuchnia peruwiańska nie jest niestety tak dobrze rozpromowana jak meksykańska, czy argentyńska. Wszystkie amatorki intrygujących smaków koniecznie powinny się z nią zapoznać. Wywodzące się z Peru przepisy śmiało można bowiem uznać za jedne z najsmakowitszych. Oczarowują kubeczki smakowe idealnie dobranymi składnikami. Zachwycają wyrafinowaną prostotą. W żadnym razie nie ustępują bogactwem aromatów i finezją rarytasom z Meksyku i Argentyny. Oto, jak smakuje niezwykłe Peru.
Sekrety kuchni peruwiańskiej
Peru jest niezwykłym miejscem na kulinarnej mapie świata. To kraj o ciekawej historii, posiadający bogatą kulturę, a także zróżnicowany geograficznie. Każdy z tych czynników znalazł swoje odzwierciedlenie w jego kulinarnym dziedzictwie. Wszystkie smakoszki powinny wiedzieć, że fantastyczne smaki kuchni peruwiańskiej są wynikiem połączenia rozmaitych wpływów. Są nimi między innymi wpływy plemienne, hiszpańskie, afrykańskie oraz azjatyckie. Przenikają się z niezrównaną swobodą już od długich wieków. To właśnie jeden z sekretów peruwiańskiego jedzenia.
Mieszkańcy Peru nigdy nie lubili trzymać się sztywnych ram. Byli otwarci na nowe doznania smakowe i kulinarne eksperymenty. Nie obawiali się przyrządzania dań, z którymi wcześniej nie mieli styku. Jeśli nagle okazywało się, że do ich okolicy wprowadzili się azjatyccy sąsiedzi, chętnie wymieniali się z nimi przepisami. Niecodzienne łączenie składników, jak i technik gotowania po dziś dzień sprawia, że peruwiańskie dania są pełne niezrównanego charakteru.
Warto wspomnieć, że w tym roku najlepszą restauracją na świecie została właśnie słynna Central z Limy. Jej założyciel, szef kuchni Virgilio Martínez Véliz, czerpie pełnymi garściami z tradycyjnych przepisów wielu peruwiańskich grup etnicznych. Korzysta z roślin porastających dziewicze lasy deszczowe, jak i majestatyczne tereny górskie. To kwintesencja tamtejszego sposobu gotowania.

Przygotowujemy peruwiańską ucztę
Unikatowa kuchnia peruwiańska jest eksplozją aromatów i smaków. Ma w sobie pikanterię, delikatną słodycz, a także i przyjemną orzeźwiającą kwaśność. Wielowymiarowy, głęboki smak zapewniają jej różne odmiany ostrych papryczek (aji amarillo i rocoto), kumin, kolendra, oregano, kurkuma i orzechy. Peruwiańscy kucharze zawsze mają pod ręką również annatto, lekko orzechową przyprawę pozyskiwaną z nasion drzewa o tej samej nazwie.
Jednym z najpyszniejszych i najbardziej apetycznych peruwiańskich smakołyków jest causa limeña. Z pewnego dystansu wygląda jak wspaniale udekorowany barwny tort. Potem okazuje się, że to pełna świeżości wytrawna przekąska składająca się z różnych tekstur. Jest nią zazwyczaj warstwa ziemniaczanego purée (przyprawionego pastą aji amarillo, musztardą i sokiem z limonki), pasta z tuńczyka, kurczaka lub owoców morza, awokado i jajek. Obowiązkowym składnikiem każdej uczty w peruwiańskim stylu musi być salsa criolla. To innymi słowy mieszanka czerwonej cebuli, papryczki chili, limonki, kolendry oraz oliwy. Stosuje się ją jako dodatek do mnóstwa dań.
