Orzechy, pestki i nasiona – dlaczego warto uwzględnić je w codziennej diecie?

Smaczna dieta to nic innego jak różnorodny jadłospis, który uwzględnia produkty z różnych grup artykułów spożywczych. Orzechy, pestki i nasiona nie tylko urozmaicają dania na słodko i słono, ale również stanowią świetną samodzielną przekąskę. Które gatunki mają najwięcej wartości odżywczych?
 

Moc składników pokarmowych 

Orzechy, pestki i nasiona to produkty pochodzenia roślinnego. Zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze – są źródłem białka, węglowodanów oraz zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich składzie znajdziemy również liczne witaminy i składniki mineralne, a nawet związki antyoksydacyjne. Antyoksydanty redukują nagromadzone w wyniku stresu oksydacyjnego wolne rodniki. Dzięki temu wspierają odporność organizmu i opóźniają procesy starzenia komórek. 

Orzechy, pestki i nasiona to ważny element każdej diety – nie tylko klasycznej, ale również wegańskiej czy bezglutenowej. Można je dodawać do sałatek, dań na gorąco, zup, jogurtów czy koktajli. Stanowią także świetną samodzielną przekąskę, na przykład w podróży czy podczas nauki. Poniżej pięć produktów, które warto włączyć do codziennej diety, aby jeść zdrowo i czuć się dobrze!

Te produkty warto włączyć do codziennej diety 

Orzechy włoskie 

Orzechy włoskie są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę mózgu – poprawia koncentrację i zdolność zapamiętywania. W orzechach znajdziemy również białko oraz kwas elagowy – przeciwzapalny związek, który wzmacnia odporność organizmu. 

Nasiona chia 

Nasiona chia to nie tylko składnik kolorowych deserów. To również źródło wielu składników odżywczych. Nasiona chia mają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej kwasów omega-3 niż łosoś atlantycki. Co więcej, w tych małych ziarnach ukryte są: pełnowartościowe białko i obniżający ciśnienie potas. Nasiona chia charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który to reguluje pracę układu trawiennego.

Pestki dyni

Twoja różnorodna i smaczna dieta powinna uwzględniać także pestki dyni, które są źródłem witamin E, A, C, K oraz witamin z grupy B. Do tego dochodzą cenne składniki mineralne, takie jak cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Nasiona lnu

Nasiona lnu, określane również jako siemię lniane, to kolejny ważny składnik zdrowej diety. Można powiedzieć, że siemię lniane to polski odpowiednik nasion chia. Podobnie jak w nasionach chia, tak i w składzie siemienia lnianego znajdziemy lignany, czyli naturalne związki, które mają korzystny wpływ na układ hormonalny i pokarmowy. Regularne spożywanie lignanów przeciwdziała nowotworom i stanom zapalnym. Na zdrowie organizmu wpływ mają także zawarte w siemieniu lnianym kwasy tłuszczowe. Nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.

Nasiona babki płesznik 

Nasiona babki płesznik zawierają błonnik rozpuszczalny, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy. Babkę zaleca się przede wszystkim przy zaparciach, biegunkach, w zespole jelita drażliwego, przy podwyższonym poziomie stężenia cholesterolu i zbyt wysokim stężeniu cukru we krwi. 

Powyższe produkty zaliczane są do tzw. “superfoods”, czyli żywności, która zawiera cenne składniki odżywcze wspomagające prawidłowy rozwój organizmu. To kolejny dowód na to, że Twoja różnorodna i smaczna dieta powinna je uwzględniać! 

Tagi: , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis