Pomysły na pyszne śniadania

@marissamakes

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Ot, dostarcza witalności na nadchodzące wyzwania. Jeśli jest nadzwyczaj apetyczne, zapewnia nam również doskonałe samopoczucie. Warto zatem wprowadzać do niego co jakiś czas nowinki. Oto śniadaniowe inspiracje z różnych zakątków Europy. Wniosą do Twojego porannego menu świeżość i przyjemną różnorodność.

Śniadanie w brytyjskim stylu

Mieszkańcy malowniczej Wielkiej Brytanii słyną na całym świecie nie tylko z naukowych, czy architektonicznych dokonań. Uważa się ich również za mistrzów w przygotowywaniu śniadań. Brytyjskie śniadanie określane mianem Full English Breakfast od niepamiętnych czasów słynęło z obfitości. Serowano je na stołach arystokratów. Co ciekawe, jego historia sięga przełomu XIV oraz XV wieku. W tym czasie w wiejskich szlacheckich posiadłościach urządzano wystawne poranne uczty przed polowaniami.

Posiłek ewaluował na przestrzeni dekad. Do dziś składa się jednak z elementów, takich jak jajka, bekon, kiełbaski, fasolka w sosie pomidorowym, pieczarki, pomidory i tosty. Warto zainspirować się brytyjskimi smakami, ale odjąć z nich nieco ciężkości. Postawmy zatem na wegetariańską wariację Full English Breakfast. To śniadanie idealne. 

Oczyść i pokrój w plasterki miseczkę brązowych pieczarek. Smaż je na oliwie, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Dwa spore pomidory przekrój na pół i posyp je ulubionymi ziołami. Podsmaż na patelni przez kilka minut. Fasolkę w sosie podgrzej w rondelku. Jajka podsmaż jako sadzone lub przygotuj je w koszulkach. Opiecz pieczywo na zakwasie w tosterze lub na patelni. Ułóż na grubych kromkach warstwę pieczarek. Przykryj je jajkami. Obok zaserwuj pomidory i fasolkę. Skrop danie oliwą smakową. Posyp je tartym cheddarem i szczypiorkiem. 

@blogsamar

Śniadaniowa frittata

Na inne leniwe śniadanie przyszykujmy szalenie apetyczne danie wywodzące się z basenu Morza Śródziemnego. Mowa o frittacie. To włoska potrawa przypominająca omlet. Warto wiedzieć, że historia tego dania sięga już czasów starożytnego Rzymu. Słowo frittata pochodzi od łacińskiego słowa frygere, co oznacza smażyć. W dobie średniowiecza frittata przeszła metamorfozę. Zyskała znacznie bardziej puszystą formę. Dodano wówczas do jej receptury więcej warzyw i aromatycznych ziół. Z kuchni chłopskiej zaczęła trafiać do domów możnych. 

Do przygotowania frittaty należy mieć pod ręką składniki, takie jak: 4 duże jajka, mała cukinia, czerwona papryka, czerwona cebula, 50 g świeżego szpinaku, 50 g startego sera pecorino lub parmezanu. Naszykujmy również oliwę, sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz, spory ząbek czosnku przepuszczony przez praskę i świeżą bazylię.

Cebulę posiekaj, cukinię i paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i cukinię. Smaż, aż warzywa zmiękną. Dodaj do nich szpinak. Skrop go oliwą i smaż przez kolejne 2 minuty. W misce roztrzep jajka, dodaj starty ser, sól i pieprz. Wlej mieszankę jajeczną na patelnię z warzywami. Przykryj patelnię pokrywką. Smaż jajka na małym ogniu, aż spód się zetnie. Przed podaniem posyp frittatę bazylią. 

@asaucykitchen
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis