Pełna magii, tajemnicy i radosnych wróżb andrzejkowa noc to świetna okazja na zorganizowanie spotkania z przyjaciółmi, większej imprezy lub kameralnej prywatki w gronie najbliższych. O ile przebieranki, lanie wosku i ustawianie butów wzdłuż mieszkania to tradycje, o których zwykle pamiętamy, o tyle problem często pojawia się w momencie przygotowywania przekąsek. Wielu domowych organizatorów imprez zastanawia się, jak niewielkim kosztem i bez długiego stania w kuchni przygotować coś pysznego i pożywnego. Pomysłów jest bez liku – wystarczy trochę kreatywności i odpowiednie produkty, by czarować nie tylko woskiem, ale również jedzeniem! Oto 5 doskonałych, szybkich przystawek andrzejkowych, które zachwycą wszystkich gości.
Wśród szybkich i bezproblemowych dań idealnych na spotkania z przyjaciółmi prym wiodą przysmaki rodem z Meksyku. W tamtejszej kuchni znajdziemy mnóstwo perfekcyjnych propozycji, których upichcenie nie zajmie nam za dużo czasu, a których smak bez wątpienia podbije serca naszych gości. Jednym z takich dań są quesadillas, czyli placki tortilli wypełnione dodatkami i zapieczone w kształt trójkąta.
Stworzenie takich smakołyków nie powinno być trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w różne składniki – kurczaka lub wołowinę i ulubione warzywa (świetnie sprawdzą się papryka, kukurydza, cebulka i oliwki) oraz, oczywiście, sporo żółtego sera. Na ułożonym na patelni podsmażonym placku tortilli układamy ulubione dodatki, całość zakrywamy warstwą startego sera. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Podgrzewamy i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Podsmażamy na niewielkim ogniu tak, by placki zbytnio się nie przypiekły. Na koniec zdejmujemy danie z patelni, układamy na desce i kroimy w trójkąty. Nie zapomnijmy o sosie. Świetnie sprawdzą się te na bazie kwaśnej śmietany – gęste i aromatyczne, z dodatkiem ziół i przypraw. Pyszności!
Jeśli mimo wszystko bliżej nam do polskiej kuchni, możemy zdecydować się na przygotowanie klasycznych udek z kurczaka lub wygodnych w jedzeniu skrzydełek. Ale nikt nie powiedział, że tradycja musi być nudna! Tutaj mamy sporą dowolność. Możemy przyrządzić miodowo-keczupową marynatę, wymoczyć mięso w papryce, użyć przypraw kuchni indyjskiej lub natrzeć ziołami. W zależności od tego, którą z tych wariacji wybierzemy, otrzymamy zupełnie odmienne propozycje. Kluczem do sukcesu jest znalezienie mieszanki, którą pokochają nasi bliscy. Bezpieczną opcją jest stworzenie klasycznej marynaty z papryką.
Tym, czego szczególnie musimy pilnować, jest czas pieczenia. Kurczak bardzo łatwo ulega nadmiernemu przesuszeniu, więc uważnie przypatrujmy się wskazówkom zegara. Ustawmy piekarnik na 180 stopni i poczekajmy, aż się nagrzeje. W tej temperaturze pieczenie powinno zająć około 25-30 minut. Kiedy mięso ładnie się zrumieni, sprawdźmy jego miękkość. Wystarczy lekko nakłuć widelcem kurczaka, by wiedzieć, czy jest już gotowy do podania.
Na imprezach świetnie zdają egzamin różnej maści koreczki. Nie musimy tutaj zbyt trzymać się tradycji – stawiajmy na kreatywność! Zaopatrzmy się w sery, kupmy oliwki i kapary oraz żurawinę. Camembert wystarczy pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni. Później nadziewamy go na wykałaczkę i ozdabiamy kleksem żurawinowego musu. W zależności od gustu możemy tak samo zadziałać z serem halloumi. Obydwa doskonale zagrają ze słodko-kwaśnym dodatkiem.
Obok połóżmy koreczki na bazie czerwonego cheddara z dodatkiem koktajlowych pomidorków. Ostrzejszy smak sera zostanie perfekcyjnie złagodzony soczystym, słodkim sokiem.
W koreczkach zagra też feta – ale tylko ta oryginalna, grecka. Wyroby fetopodobne są zbyt kremowe i nie nadadzą się do nabijania na wykałaczki. Do fety najlepiej dobrać jakiś delikatny dodatek, który harmonijnie połączy się ze słonością serca. Postawmy na kostkę świeżego ogórka lub kawałek soczystej papryki. Całość podawajmy na drewnianej desce. Piękna prezencja i świetny smak gwarantowane.
Wszyscy miłośnicy sera wiedzą, że przekąsek na jego bazie nigdy za wiele. Kiedy już stworzymy deskę pełną koreczków, przejdźmy do kremowych pyszności. Kuleczki z serka twarożkowego – czyż to nie brzmi doskonale? Lekkie i aromatyczne smakołyki idealnie zagrają na andrzejkowej imprezie. Wystarczy zakupić kilka opakowań serka, którym zwykle smarujemy kanapki lub – w wersji deluxe – sera koziego. Z produktu formujemy później niewielkie kulki, obtaczamy je w posiekanym drobno szczypiorku, natce pietruszki, koperku i granacie. Gotowe kule nadziewamy na paluszki. To nie tylko delikatna, idealna do białego wina przekąska, ale również piękna, artystyczna konstrukcja. Podziw gości gwarantowany!
Hiszpańskie klimaty
Na żadnej imprezie nie może zabraknąć tego, co na całym świecie rozsławili Hiszpanie, a co idealnie sprawdza się jako zamiennik dla czipsów, paluszków i innych gotowych smakowitości. Tapas, czyli zestaw przysmaków ułożonych malowniczo na desce, to najlepsza propozycja na każde spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną. Tak, jak zdaje egzamin na letnich posiedzeniach, tak sprawdzi się również w andrzejkowy wieczór.
Żeby przygotować eleganckie tapas, musimy zainwestować w dobrej jakości produkty. Na desce smaku powinny się znaleźć sery, wędliny, kiełbaski, oliwki i warzywa. Koktajlowe pomidorki nadziewane kremowym serkiem, fantazyjnie pozwijana szynka parmeńska, miseczka z oliwkami przywiezionymi z wakacji w Grecji i słoik pełen słodkiej żurawiny. Pysznie, wygodnie, z pomysłem i bardzo światowo!