Kuchnia orientalna zdaniem wielu smakoszy nie ma sobie równych. To eksplozja wyrafinowanych smaków i na długo pozostających w pamięci aromatów. Warto jednak zacząć kosztować nie tylko zup, czy noodli, których receptury wymyślono w Azji. W tamtą malowniczą stronę świata przeniesiemy się także dzięki pysznym sałatkom.
Tajska sałatka Yum Woon Sen
Na punkcie jakiej sałatki szaleją mieszkańcy Tajlandii? Tajowie wprost przepadają za tą, która jest znana pod nazwą Yum Woon Sen. To idealna przekąska dla amatorów lekkich posiłków i wyrazistych aromatów. Chociaż robi się ją banalnie prosto i szybko, zapewnia efekt wow. Lekko pikantny orzeźwiający sos podkręcają chrupiące orzeszki ziemne. W ciekawy sposób komponują się z delikatnym makaronem ryżowy, soczystymi kawałkami mango i krewetkami. Śmiało można zatem włączyć ją do jadłospisu przeznaczonego na wizytę gości. A oto receptura na kultową tajską Yum Woon Sen.
Sałatka powstaje ze składników, takich jak: 100 g cienkiego makaronu ryżowego, 200 g zblanszowanych krewetek, pół mango pokrojonego w plastry, starta marchewka, szalotka pokrojona w piórka i pół dużego ogórka pokrojonego w słupki. Ponadto naszykujmy też garść orzeszków ziemnych, świeżą kolendrę, sok z 1 i 1/2 limonki, 1/2 papryczki chili, 2 posiekane ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 1 i 1/2 łyżki cukru kokosowego i 2 łyżki oleju sezamowego.
Gotujemy i studzimy makaron. Blanszujemy krewetki. Prażymy orzechy ziemne. Następnie łączymy sos sojowy, olej sezamowy, cukier kokosowy i sok wyciśnięty z limonki. Mieszamy i dodajemy do niego posiekany czosnek oraz chili. Wykładamy składniki sałatki na półmisek. Polewamy ją dressingiem. Następnie dekorujemy ją świeżą kolendrą i prażonymi orzechami. Krewetki możemy zastąpić pieczonym łososiem, kolendrę zaś szczypiorkiem.

Wietnamska sałatka Goi Ga
Amatorami smakowitych sałatek są również mieszkańcy słynącego z malowniczych krajobrazów Wietnamu. Szczególnie upodobali sobie przepis na Goi Ga. To pyszna, sycąca i co najważniejsze dodająca witalności sałatka z kurczakiem i świeżą miętą. Można traktować ją jako samodzielny posiłek bądź komponent innych orientalnych dań. Przekąska ma bardzo długą historię sięgającą setek lat wstecz. Początkowo była daniem jedzonym przez elitę. Goi Ga często serwowano na przykład podczas wesel lub innych ważnych uroczystości. Potem zaczęła zyskiwać popularność wśród pozostałych warstw społecznych.
A jak zabrać się za przygotowywanie Goi Ga? Zacznijmy od zamarynowania piersi z kurczaka. Perfekcyjną marynatę stworzymy ze składników, takich jak: 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka brązowego cukru i 2 posiekane ząbki czosnku. Pozostawmy mięso na 2 godziny w marynacie. Potem je zgrillujmy.
Na półmisku wyłóżmy 2 marchewki i 2 ogórki pokrojone w słupki, garść kiełków fasoli mung, zgrillowanego kurczaka pokrojonego w grube paski i świeżą miętę. Skropmy sałatkę dressingiem zrobionym z 2 łyżek soku z limonki, łyżki sosu sojowego, łyżki cukru kokosowego, posiekanego ząbku czosnku i papryczki chili.
