Trudno znaleźć osobę, która nie przepadałaby za truskawkami. Ot, zachwycają jedynym w swoim rodzaju smakiem, aromatem, jak i szalenie apetycznym wyglądem. Nie sposób dziwić się temu, że mnóstwo osób z utęsknieniem czeka na rozpoczęcie truskawkowego sezonu. Te pyszne owoce jak ulał pasują do rozmaitych deserów. Oto te, które warto wypróbować w pierwszej kolejności.
Krótka historia truskawek
Truskawki to jedne z najstarszych znanych nam owoców. Warto wiedzieć, że ich pierwsze odmiany pojawiły się na stołach Europejczyków już w dobie starożytnej. W czasach antycznych były jednak znacznie mniejsze i o wiele mniej słodkie niż dziś. Truskawki, które z przyjemnością jemy obecnie, są efektem prężnych działań królewskich francuskich ogrodników. W XVI wieku wpadli na pomysł, aby skrzyżować dwa popularne wówczas gatunki. Wyszło z tego coś fantastycznego. Owoce zyskały na rozmiarze, słodyczy i kuszącym aromacie.
Francuscy monarchowie i arystokraci zaczęli zajadać truskawki z jeszcze większym apetytem. Uważano je nie tylko za nie lada rarytas, ale i niezwykle silny afrodyzjak. Trzeba bowiem nadmienić, że truskawki traktowano jako symbol miłości i płodności już w starożytnej Grecji. W renesansie nieoczekiwanie sobie o tym przypomniano. We francuskiej kuchni wręcz roi się od przepisów na truskawkowe desery. Oto jeden z nich.

Truskawkowe tartaletki z nutą wanilii
Tarty i tartaletki to sztandarowe francuskie wypieki. Nie sposób się nimi nie zachwycić. Mają przyjemnie kruche spody o maślanym aromacie i rozpływające się w ustach nadzienia. Kuszą nie tylko wyrafinowanymi połączeniami smakowymi, ale i swym wyglądem. To prawdziwe cukiernicze majstersztyki. A teraz rzecz najważniejsza – robi się je banalnie prosto.
Do zrobienia tartaletek w wersji tatin będziemy potrzebowały składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, szczypta soli, jedno jajko, 6 łyżek cukru pudru. Miejmy też pod ręką 700 g truskawek, ziarenka z laski wanilii i szklankę brązowego cukru. Łączymy mąkę z masłem, jajkiem, cukrem i solą. Ugniatamy składniki aż do ich połączenia. Chłodzimy ciasto przez godzinę.
Smarujemy masłem blaszki do tartaletek. W każdej z nich umieszczamy truskawki zmieszane z ziarenkami wanilii i cukrem pudrem. Na wierzchu układamy ciasto. Pieczemy ciastka przez 45 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem przerzucamy je do góry nogami.

Truskawkowa panna cotta
Panna cotta to jeden z ukochanych rarytasów Włochów. Przepis na aksamitny mleczny krem postał w latach sześćdziesiątych w słynącym ze spektakularnych widoków regionie Piemont. Błyskawicznie stał się wielkim przebojem. Nie stracił na popularności po dziś dzień. Jedną z najsmakowitszych wariacji deseru jest ta, w której pierwsze skrzypce grają truskawki.
Do przygotowania deseru będziemy potrzebowały składników, takich jak: 90 g cukru, 200 ml mleka, 300 ml śmietanki kremówki, łyżeczka pasty waniliowej, 50 g musu truskawkowego, 3 łyżki żelatyny w proszku + 300 g truskawek.
Zalewamy żelatynę zimną wodą, aby się rozpuściła. Łączymy śmietankę, mleko, mus truskawkowy, cukier i pastę waniliową. Gotujemy je na małym ogniu. Dodajemy do nich żelatynę. Mieszamy aż do zagotowania się masy. Przelewamy ją do miseczek, chłodzimy, a potem umieszczamy w lodówce na 8 godzin. Podajemy deser z pokrojonymi truskawkami.
