Najlepsze francuskie desery

@sweetstyle

Francję nie na darmo określa się mianem ojczyzny najpyszniejszych deserów świata. Faktem jest, że z tego posiadającego szalenie bogatą tradycję kulinarną kraju wywodzą się łakocie, dla jakich można stracić głowę. Ich jedyny z swoim rodzaju wyrafinowany smak kładzie na łopatki najwybredniejszych smakoszy, a nieprzeciętnie apetyczny wygląd zachwyca estetów. Oto najbardziej smakowite francuskie słodkości, których koniecznie trzeba spróbować.  

Crème brûlée z nutą pomarańczy

Crème brûlée to jeden ze sztandarowych deserów kuchni francuskiej. Ze względu na charakterystyczną apetyczną skorupkę nie da się go pomylić z żadnym innym. Nie można odmówić mu fantastycznego wyważonego waniliowego smaku, jak i niezwykłego wyglądu. Ze względu na swe walory estetyczne można uznać go także za jeden z najbardziej fotogenicznych deserów świata. Crème brûlée od lat robi wielką karierę nie tylko na Instagramowych profilach blogerów kulinarnych, ale również i w filmie. Był m.in. jednym z ukochanych deserów Amelii Poulain, uroczej bohaterki kultowego filmu zatytułowanego „Amelia”. Co ciekawe, Francuzi uważają crème brûlée za afrodyzjak i doskonały deser randkowy. 

Do przygotowania go potrzebujemy składników, takich jak: 500 mililitrów śmietanki kremówki, ziarenka z laski wanilii, 6 żółtek z jaj o rozmiarze L, 1/3 szklanki cukru (trzeba zostawić kilka łyżeczek na skorupkę), skórka starta z 1 sporej pomarańczy, łyżka cukru waniliowego.

Łączymy śmietankę z cukrem, skórką pomarańczową, ziarenkami wanilii i podgotowujemy. Miksujemy przez chwilę żółtka. Potem przez cały czas miksując, dolewamy do nich cienkim strumieniem śmietankę. W efekcie powinna powstać aksamitna masa. Przelewamy ją przez sitko do kokilek lub deserowego żaroodpornego naczynia. Pieczemy crème brûlée przez 50 minut w temperaturze 100 stopni. Chłodzimy go przez noc. Przed podaniem posypujemy deser cukrem. Przypalamy go za pomocą palnika spożywczego.

@bistrodeboterbrug

Malinowo różane makaroniki

Kolejnym obłędnym francuskim deserem, jaki co więcej uważa się za jeden z krajowych symboli, są makaroniki. Wielu smakoszy twierdzi, że to nie tylko najsmaczniejsze, najbardziej uzależniające, ale też najpyszniejsze ciasteczka świata. Aby je upiec, potrzebujemy składników, takich jak: 4 białka jajek o rozmiarze M, 3 łyżeczki drobnego cukru, szklanka cukru pudru, szklanka zmielonych migdałów bez skórek, różowy barwnik spożywczy.

Idealny krem do makaroników powstanie z 250 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, 3 łyżek konfitury malinowej, łyżki śmietany, łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżeczek wody różanej. Musimy mieć też pod ręką formę do pieczenia makaroników i rękaw cukierniczy.

Ubijamy białka z cukrem na pianę. W momencie gdy piana osiągnie pożądaną sztywność, dodajemy do niej resztę składników. Delikatnie mieszamy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na formę. Pieczemy ciasteczka przez 12 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy ostygną, przekładamy je kremem.

@halfbakedharvest
Tagi: , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis