Fioletowe warzywa i owoce. Dlaczego warto je włączyć do codziennej diety?

@blissfulbasil

Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. O zdrowym jedzeniu mówi się coraz więcej i większość z nas wie już, co powinniśmy jeść, by cieszyć się dobrą kondycją i świetnym samopoczuciem. I o ile faktycznie jadłospis Polaków zmienia się na lepsze, o tyle wciąż nie do końca rozumiemy, jaką wartość mają poszczególne produkty. Dowiedzmy się, czym wyróżniają się fioletowe warzywa i owoce. Pokolorujmy nasze talerze!

@cookmagazine

Fiolet na talerze!

Nie tylko zieleń powinna nam się kojarzyć ze zdrowym jedzeniem. Podobne skojarzenia od dziś zacznie budzić fiolet! To barwa, która skrywa całą masę niezbędnych dla zdrowia witamin, minerałów i składników odżywczych. Swój charakterystyczny kolor purpurowe produkty zawdzięczają naturalnym barwnikom – antocyjanom. Należą one do polifenoli, do grupy flawonoidów.  Są przeciwutleniaczami, dzięki czemu działają pozytywnie na nasze zdrowie, minimalizując negatywny wpływ wolnych rodników na organizm. 

W naturze antocyjany działają przyciągająco na owady, które zapylają rośliny. Dodatkowo są filtrem przeciwsłonecznym dla roślin oraz chronią je przed szkodnikami. Dzięki tej substancji warzywa i owoce przybierają kolory od bordowych, przez niebieskie, aż do ciemnego fioletu. A my, jedząc je, możemy korzystać z ogromnego bogactwa prozdrowotnych właściwości.

Wpływ na organizm

Fioletowe warzywa i owoce działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Wspierają organizm w okresie wzmożonej zapadalności na infekcje, wspierając odporność. Barwnik wpływa również na przedłużenie świeżości produktów, dzięki czemu możemy się nimi cieszyć dłużej niż tymi w innych kolorach. Co ciekawe, antocyjany odpowiadają również za specyficzny smak fioletowych warzyw i owoców – mogą nadawać im gorzkawy, cierpki posmak. 

@codojedzenia

Substancja ta wpływa zbawiennie na zdrowie. Po pierwsze działa antyoksydacyjnie. Po drugie – aktywuje enzymy i receptory oraz odpowiedzi komórkowe. Po trzecie – doskonale wspiera układ krążenia, uszczelniając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie. Produkty bogate w antocyjany oddziałują pozytywnie również na wzrok oraz na układ nerwowy. 

Jedzenie na zdrowie

Jedzenie fioletowych warzyw i owoców to doskonały sposób na zdrowe przetrwanie jesieni i zimy. Wiele z nich zalicza się do produktów sezonowych. Są to m.in. soczyste śliwki, charakterystyczne bakłażany, czerwona kapusta, buraki, aronia, żurawina czy czerwona cebula. Możemy tworzyć z nich najbardziej wymyślne dania lub zajadać się nimi na surowo. Żurawina czy aronia – a szczególnie soki i przetwory na ich bazie – perfekcyjnie sprawdzają się jako dodatki do rozgrzewających herbat, a śliwki warto dorzucić do ulubionego ciasta lub zapiec po słodką kruszonką. Będzie i zdrowo, i pysznie!

@thefirstmess
Tagi: , , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis