Jajka w wielu odsłonach. Pysznie i zdrowo

@homemade.is.happiness

Choć jajka najczęściej kojarzą nam się z Wielkanocą, to warto po nie sięgać nie tylko wiosną, ale również teraz – gdy dni są krótkie, poziom energii spada, a my chętnie zajadamy smutki pysznościami. Tradycyjne dania na bazie jajek są świetne na śniadanie, na obiad i na kolację. Proste jajko można wykorzystać bowiem na dziesiątki sposobów. Oto nasze jajka w wielu odsłonach!

Eleganckie śniadanie

Zima może być tym czasem, w którym nareszcie nauczymy się przygotowywać klasyczne jajko po benedyktyńsku. Danie jest proste, ale wymaga nieco wprawy i cierpliwości. Ale naprawdę warto – ten smak zapamiętamy na zawsze. Podstawą tego śniadaniowego przysmaku jest jajko ugotowane w koszulce. Żeby je przygotować, musimy zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Za pomocą łyżki tworzymy wirek w środku garnka, do którego wbijamy jajko. Gotujemy kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. 

@ostra-na-slodko

Ugotowane idealnie jajko podajemy z bułką lub tostem, plastrem szynki albo bekonu i delikatnym sosem holenderskim. Pyszne, wykwintne danie będzie idealnym pomysłem na eleganckie, świąteczne śniadanie. 

Bliskowschodnie inspiracje

Jajka to również podstawa śniadań z Bliskiego Wschodu. Tutaj od kilku lat króluje aromatyczna szakszuka, która szturmem podbiła serca ludzi na całym świecie. Jajka sadzone na pomidorach, przyprawione kuminem, solą i pieprzem lub z dodatkiem świeżych listków bazylii oraz czosnku to doskonały pomysł na śniadanie po długiej, sylwestrowej nocy. 

@ostra-na-slodko

Całość jest bardzo prosta w przygotowaniu. Największym wyzwaniem jest wyczucie czasu, by żółtko jaj pozostało lejące. 

Polskie tradycje

Doskonale sprawdzi się też tatar śledziowy z jajkiem i cebulką. Danie jest szybkie, niewymagające i naprawdę pyszne. Pokochają go wszyscy miłośnicy ostrych smaków. Śledzika kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z jajkiem, cebulką i ogórkiem kiszonym. 

@kulinarneprzeboje

Wszystko mieszamy, wlewamy odrobinę oliwy, dodajemy sól i pieprz – dużo pieprzu. Mieszamy lub podajemy w piramidce tak, by każdy ze składników leżał w oddzielnej warstwie. Tatar śledziowy możemy podawać w miseczkach lub na grzankach – w wygodnej formie eleganckiej przekąski. 

Przekąski na stół

Zarówno na święta, jak i na Sylwestra możemy przygotować również jajka faszerowane. Nie trzeba jednak sięgać wyłącznie po klasyczne przepisy. Nowoczesne nadzienie dyniowe, paprykowe lub grzybowe sprawdzą się doskonale i pozwolą nam na szybkie przygotowanie doskonałych przekąsek dla gości. 

@opietruszka

Różnorodne farsze sprawią, że jajka będą nie tylko pyszne, ale też niezwykle estetyczne. Do nadzienia dodawajmy świeże zioła, pietruszkę, koperek i szczypior. Całość warto ozdobić gałązkami rozmarynu lub świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. Pysznie i zdrowo!

Tagi: , , , , ,

Podobne wpisy

by
Poprzedni wpis Następny wpis