Majówka zbliża się już coraz większymi krokami. Wiele z nas planuje na ten czas relaks na świeżym powietrzu. Będziemy wybierać się na wycieczki, pikniki i oczywiście grillować. A jakie przekąski przyrządzić na wyczekiwany przez wszystkich weekend majowy? Oto te uzależniająco pyszne i banalnie proste w przygotowaniu.
Majówka we francuskim stylu
Zaprosiłaś przyjaciół na majówkową biesiadę i nie masz pojęcia, co dla nich przygotować? W takim razie zainspiruj się kulinarnymi zwyczajami Francuzów. Postaw tym samym na wyrafinowaną prostotę. Nie musisz bowiem spędzać w kuchni wielu godzin, aby wywołać efekt wow. Ot, zaopatrz się w wysokiej jakości przekąski i zaserwuj je jako charcuterie. To innymi słowy deska różności. Kiedyś były to przede wszystkim wędliny. Teraz do charcuterie dołączyły również rozmaite sery, winogrona, oliwki, figi, suszone morele i śliwki, migdały, czy inne orzechy.
Poza nimi podaj gościom także oliwę i domowy chleb z perfekcyjne chrupiącą skórką. Jego przygotowanie jest znacznie prostsze niż myślisz. Aby go zrobić, powinnaś mieć pod ręką składniki, takie jak: 400 g przesianej mąki chlebowej, łyżeczka soli morskiej, łyżeczka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży i 300 ml ciepłej wody. Opcjonalnie można dodać do ciasta również garść żurawiny. Dobrze wcześniej namoczyć ją przez około godzinę w letniej wodzie.
Połącz składniki. Wygniataj ciasto przez 10 minut. Szczelnie okryj miskę z ciastem i umieść ją w lodówce na noc. Rano znów wygnieć oprószone mąką ciasto przez kilka minut. Przełóż je do okrągłego żeliwnego naczynia. Zostaw ciasto na dwie godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Piecz chleb przez pół godziny w temperaturze 230 stopni. Następnie zdejmij pokrywę naczynia. Piecz go przez kolejnych dwadzieścia minut. Pieczywo powinno wyjść z pieca apetycznie zrumienione.

Tarta limonkowa z nutą matchy
Na majówkowej biesiadzie świetnie zaserwować także jakiś nieprzeciętnie apetyczny łakoć. Bardzo dobrym pomysłem będzie tarta limonkowa z intrygującą nutą matchy. To wypiek, który nie ma sobie równych. Maślany kruchy spód i krem z białej czekolady podkręcony aromatem cytrusowo-herbacianym sprawiają, że nie sposób się jej oprzeć.
Do przygotowania kruchego ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 250 g przesianej mąki pszennej, 150 g bardzo zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno duże jajko i 6 łyżek cukru pudru. Rozpływający się w ustach krem powstanie z kolei z 250 g serka mascarpone, 100 ml schłodzonej śmietanki kremówki, soku wyciśniętego z 3 limonek, 1 i 1/2 rozpuszczonej tabliczki białej czekolady i łyżeczki matchy. Zmiksuj składniki i odstaw krem do schłodzenia.
Składniki ugniataj wyłącznie do ich połączenia. Ciasto ma po prostu nie przyklejać się do rąk. Następnie owiń kulę ciasta folią i umieść w lodówce na godzinę. Po wskazanym czasie rozwałkowuj ją i przełóż do formy na tartę o średnicy 24/28 centymetrów. Ciastem wyłóż również boki. Na całej jego powierzchni zrób nakłucia widelcem. Piecz spód w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
