Smakołyki z mango w roli głównej

@marissamakes

Tęsknisz za aromatem letnich owoców? Osłodź sobie oczekiwanie na nie egzotycznymi rarytasami. Luty to doskonały czas na przykład na kosztowanie mango. Oto mangowe smakołyki, którymi warto zacząć się delektować. Z całą pewnością nie mają sobie równych!

Owoc z niezwykłą historią

Mango wywodzi się z bardzo malowniczych terenów. Jego ojczyzną są Indie i Birma. W tychże krajach owym soczystym i szalenie aromatycznym owocem zajada się już od niepamiętnych czasów. Otóż mango zaczęło być tam uprawiane już ponad cztery tysiące lat temu. Czyni je to zatem jednym z najstarszych składników naszej diety. 

Co ciekawe, przed wiekami mango pełniło jednak nie tylko arcyważną rolę w polu kulinarnym, ale także religijnym. W sanskryckich tekstach z około 2000 roku p.n.e. figuruje jako owoc o tajemniczej nazwie amra. W Azji amrę traktowano symbol obfitości, szczęścia, harmonii, a także boskiego błogosławieństwa. Pod drzewem mango miał nawet medytować Budda. Mango po dziś dzień nie straciło na swym symbolicznym znaczeniu. W hinduizmie w dalszym ciągu uznaje się je za święty owoc. Liście mango nadal często wykorzystuje się podczas rozmaitych ceremonii religijnych.

@unsplash

Tarta z mango, marakują i nutą cytrusów

Mango wręcz fenomenalnie podkręca smak deserów. Jakie słodkości warto zacząć z nim przygotowywać? Świetnym pomysłem na wypiek z kuszącą egzotyczną nutą będzie tarta we francuskim wydaniu. Uczyni podwieczorek wyjątkowym. Perfekcyjnie kruche ciasto z rozpływającym się w ustach kremem i hojną dozą bitej śmietany to bowiem prawdziwy deserowy majstersztyk. Sprosta wymaganiom wszystkich łasuchów.   

Do przygotowania kruchego ciasta będziesz potrzebowała składników, takich jak: 250 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła, szczypta soli morskiej, jedno duże jajko i 6 łyżek cukru pudru. Nadzienie tarty powstanie z kolei z 2 dojrzałych mango, 100 g kokosowego cukru, 3 żółtek, 30 ml soku z limonki, miąższu z 5 marakui, 100 g schłodzonego masła i łyżeczki mąki ziemniaczanej. 

Zagnieć pospiesznie składniki na ciasto (nie za długo – stanie się za twarde). Umieść je w lodówce na około godzinę. Potem upiecz spód w temperaturze 180 stopni. Zajmie to około 35 minut. Połącz składniki na krem. Zacznij podgotowywać je na małym ogniu. Poczekaj, aż krem zgęstnieje i wyłóż na ostudzony spód. Udekoruj tartę bitą śmietaną.  

@marissamakes

Koktajl mango lassi

Jeśli masz ochotę na zdrowszą alternatywę dla tarty, postaw na pyszny koktajl zwany mango lassi. Co ciekawe, lassi to tradycyjny indyjski napój na bazie jogurtu. Hindusi piją go już od tysięcy lat. Występuje w dwóch podstawowych wariantach: słonym oraz słodkim. Do słodkiej wersji lassi najczęściej dodaje się mango.

Jako że mango zalicza się do elitarnego grona super foods, koktajl można uznać za bombę witaminową. Świetnie działa na układ odpornościowy i metabolizm. Upiększa cerę i doskonale wpływa na serce. Do przygotowania mango lassi naszykuj 2 dojrzałe mango, 500 ml naturalnego jogurtu, 100 ml zimnego mleka kokosowego, 2 łyżki miodu, łyżeczkę świeżo zmielonego kardamonu i sok wyciśnięty z limonki. 

@willfrolicforfood
Tagi: , , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis