Smakołyki ze śliwkami

@marissamakes

Śliwki to owoce niezwykle. Istnieje mnóstwo ich odmian od węgierek po renklody czy mirabelki. Wszystkie kuszą głębokim kolorem, niezrównaną soczystością oraz słodko-kwaśnym smakiem. Nadają się zarówno do wypieków, dań wytrawnych, jak i przetworów. Oto pomysły na najpyszniejsze śliwkowe smakołyki. Nie sposób się im oprzeć.

Ciastka francuskie ze śliwkami i serem brie

Spodziewasz się gości i głowisz się, jakie przekąski dla nich przygotować? Tym razem postaw na śliwkową ucztę we francuskim stylu. Upiecz zachwycające wyrafinowanym smakiem i nadzwyczaj apetycznym wyglądem ciastka francuskie. Obok soczystych śliwek pojawia się w nich ser i aromat świeżych ziół. Jakie wybrać? Ze śliwkami świetnie wypadnie duet brie oraz tymianku. Nie przysłoni śliwkowych aromatów, tylko fenomenalnie wydobędzie z nich to, co najlepsze.

Do przygotowania przekąski będziesz potrzebowała składników, takich jak: opakowanie ciasta francuskiego, 8 dojrzałych śliwek o zwartym miąższu, 150 g sera brie, świeży tymianek, stołowa łyżka miodu, świeżo zmielony czarny pieprz. Przyda Ci się także 1 rozbełtane żółtko połączone z łyżką mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem.

Rozgrzej piekarnik do lub 180°C z termoobiegiem. Pozbądź się pestek z owoców. Śliwki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Ser brie pokrój w plasterki. Przygotuj rulon ciasta francuskiego. Podziel je na osiem równych kwadratów. Ułóż na nich ser oraz śliwki. Potem oprósz je tymiankiem i pieprzem oraz polej miodem. Następnie zagnij rogi każdego kwadratu, lekko je dociskając. Posmaruj wierzch ciastek mieszaniną żółtka i mleka. Ułóż koperty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz śliwkowe ciastka francuskie przez około 20-22 minuty, aż będą złociste i chrupiące.

@halfbakedharvest

Ciasto z musem śliwkowym 

A teraz dalsza część śliwkowej uczty. Czas na deser! A co słodkiego wyczarować z tych owoców? Każdy łasuch będzie wniebowzięty, kiedy na stole pojawi się kruche ciasto z musem śliwkowym i nutą wanilii. To zakorzeniony w kuchni francuskiej wypiek, który naprawdę nie ma sobie równych. Wspaniale pasuje na rozmaite celebracje zwłaszcza, jeśli zostanie ozdobiony motywem szachownicy. 

Ciasto kruche powstanie z 400 g mąki pszennej, 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, 100 g cukru pudru, 2 żółtek, 1 jajka, łyżeczki ekstraktu waniliowego i 1/2 łyżeczki soli. Aby zrobić mus, trzeba naszykować 800 g dojrzałych śliwek (najlepiej węgierek), 80 g cukru, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej. Przyda Ci się też mieszanina 1 żółtka i 1 łyżki mleka do posmarowania szachownicy przez pieczeniem.  

Wymieszaj mąkę, cukier puder i sól w misce. Dodaj zimne masło. Porozcieraj je palcami, aż powstaną okruszki. Dodaj żółtka, jajko i wanilię. Bardzo szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części (jedną trochę większą), owiń folią i schłodź w lodówce przez około 60 minut. Gotuj składniki na mus na średnim ogniu, mieszając, aż śliwki się rozpadną i puszczą sok. Rozwałkuj spód i paski na szachownicę. Umieść na spodzie ostudzony mus i zrób dekorację. Piecz ciasto przez 45 minut.   

@marissamakes
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis