Jak najlepiej zaczynać chłodne deszczowe dni? Koniecznie od spałaszowania pysznego rozgrzewającego śniadania. Oto pomysły na pożywne pierwsze posiłki, które fenomenalnie poprawiają samopoczucie. Palce lizać!
Serowe angielskie bułeczki
Brytyjczycy od dekad mają wielką słabość do cheddara. Nie sposób się im dziwić. Trudno o bardziej aromatyczny i smakowity ser. Mieszkańcy Wielkiej Brytanii nie tylko zajadają z nim kanapki czy dodają do sałatek. Traktują go jak składnik, który fenomenalnie podkręca smak potraw. Cheddarem, którego początki produkcji są datowane na XII wiek, wzbogacają receptury na drożdżowe wypieki. Kultową śniadaniową i lunchową przekąską są na przykład cheddarowe bułeczki z nutą rozmarynu.
Do ich upieczenia powinnyśmy mieć pod ręką składniki, takie jak: 420 g przesianej mąki pszennej, 15 g suchych drożdży, łyżeczka cukru, 150 g roztopionego masła, 4 jajka, łyżka soli morskiej, szczypta kolorowego pieprzu, 4 łyżki oliwy, 2 garści startego cheddara i 3 gałązki świeżego rozmarynu. Przyszykujmy też rozbełtane jajko. Zmieszajmy je z łyżką mleka.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na kulki. Smarujemy je mieszaniną jajka i mleka. Pieczemy bułki przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Na śniadanie do bułeczek zaserwujmy coś jeszcze. Idealnie będzie pasowała do nich sałatka z roszponki, buraków, kiełków, figi i pestek dyni. Skropmy ją oliwą i odrobiną octu balsamicznego.

Puszyste naleśniki
Mistrzami przygotowywania jesiennych śniadań są również Amerykanie. Co najbardziej lubią pałaszować tuż po wstaniu? Wielu z nich stawia na puszyste i wręcz rozpływające się w ustach naleśniki, czyli pancakes. Amerykańska wersja naleśników zachwyca też nierzadko przyjemną waniliową nutą. Warto wiedzieć, że historia ich przyrządzania sięga XIX stulecia. Oto, jak je przygotować.
Do zrobienia ciasta na naleśniki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 2 jajka w rozmiarze L, 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki, 1 i 1/4 szklanki maślanki, 3 łyżki cukru pudru, 1/4 szklanki oleju słonecznikowego, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej, 2 łyżeczki esencji waniliowej.
Łączymy składniki. Miksujemy je przez około pięć minut aż do powstania gładkiej masy. Rozgrzewamy patelnię. Smażymy naleśniki z obu stron na bardzo małym ogniu. To trik, który zagwarantuje ich apetyczną puszystość. Podajemy je z ulubionym owocami i syropem klonowym.

Owsianka
Co jeszcze warto jeść jesienią na śniadanie? Idealnie sprawdzą się również owsianki. Te bogate w cenne minerały i witaminy śniadaniowe dania doskonale dodają energii. Oprócz zapewniania niemałej witalności, fantastycznie działają na nastrój, a także w niezrównany sposób wspomagają metabolizm.
Wypróbujmy recepturę na tę, w której pierwsze skrzypce gra dynia i orzechy. Do przygotowania owsianki będziemy potrzebowały składników, takich jak: szklanka płatków owsianych, 3 szklanki mleka, 2 łyżki miodu, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, szczypta soli morskiej, pół szklanki purée dyniowego, garść posiekanych orzechów włoskich.
