Przepyszne aromatyczne sałatki

@daretocook

Sałatki można uznać za posiłki idealne. Są smakowite, a do tego przygotowuje się je błyskawicznie i szalenie prosto. To apetyczne bomby witaminowe, które dostarczają nam ogromnej ilości cennych składników odżywczych. Wybierając do nich właściwe komponenty, możemy dodawać sobie mnóstwo energii, niwelować stres, wzmacniać odporność, a także ujędrniać cerę. Oto uzależniająco pyszne sałatki, które warto pałaszować regularnie. Zagwarantują nam zdrowie, jak i urodę.

Sałatka z czerwoną cykorią, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Sałatki z cykorią, zarówno białą, jak i czerwoną, którą nazywa się radicchio, należą nie tylko do grupy najsmaczniejszych, ale i najzdrowszych. Ta charakterystycznie wyglądająca, przyjemnie krucha sałata pochodzi z Półwyspu Apenińskiego. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, magnez, żelazo, potas, cynk, mangan, a także miedź. Jeżeli włączymy ją do swojego jadłospisu, możemy być pewne, że doskonale wpłynie na nasz układ pokarmowy, nerki, a także cerę. Zawarte w niej składniki pomagają niwelować zmarszczki. Poza działaniem odmładzającym, nawilżają i ujędrniają skórę. 

Oprócz cykorii powinnyśmy mieć pod ręką także sałatę rzymską, gorgonzolę, posiekane orzechy włoskie, a także drobno pokrojoną marynowaną cebulę. Amatorki mięsa mogą dodać do sałatki także podsmażony chrupiący bekon. Wykładamy składniki na półmisek. Polewamy sałatkę dressingiem zrobionym z łyżki miodu, dwóch łyżek oliwy z oliwek, łyżeczki soku z cytryny i płaskiej łyżeczki musztardy. Przyprawiamy ją świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. 

@thedefineddish

Sałatka z brokułem, żurawiną i migdałami

Kolejną sałatką, jaka wprawi w zachwyt nasze kubeczki smakowe jest ta, w której pierwsze skrzypce grają brokuły, żurawina oraz migdały. Niskokaloryczne, ale bardzo syte brokuły są warzywami o nieprawdopodobnych właściwościach. Nie dość, że dobroczynnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy, chronią przed chorobami nowotworowymi, obniżają poziom złego cholesterolu, to wygładzają włosy. Kolejny składnik sałatki, który zalicza się do tak zwanych super foods to regulujące pracę układu nerwowego i wspomagające koncentrację migdały. 

Poza brokułami, migdałami i żurawiną dodajemy do sałatki także drobno pokrojone jajko, posiekaną w kostkę czerwoną cebulę i pestki dyni. Skrapiamy ją oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a potem doprawiamy szczyptą soli morskiej, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną suszonej bazylii. Przed podaniem posypujemy ją hojną ilością parmezanu. 

@loveandlemons

Sałatka z burakami, szpinakiem i czarną soczewicą

Pieczone buraki to składnik, który potrafi niesamowicie podkręcić smak każdej potrawy. Te pyszne, zapobiegające anemii, obniżające ciśnienie i chroniące przed wolnymi rodnikami warzywa, doskonale nadają się również do urozmaicania sałatek. Buraki świetnie zagrają wraz z równie zdrowym szpinakiem, orzechami włoskimi i czarną soczewicą. Przed podaniem skropmy sałatkę dressingiem zrobionym z dwóch łyżek oliwy z oliwek, łyżeczki miodu i łyżki octu balsamicznego. 

@malekulinaria
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis