Nietrudno zgodzić się z tezą, że śniadanie to coś arcyważnego. To często od niego zależy, czy rozpoczniemy dzień z nie lada witalnością i doskonałym samopoczuciem, czy też z ospałością i kompletnym zrezygnowaniem. Powinnyśmy przykładać zatem sporą wagę do tego, co trafia na nasze śniadaniowe talerze. Oto zdrowe, rozgrzewające i bardzo syte smakołyki, które idealnie sprawdzają się jako pierwszy zimowy posiłek.
Owsianka z orientalną nutą
Czym warto się posilać tuż po wstaniu w mroźne ciemne dni? Idealnym posiłkiem z pewnością będzie sycąca odżywcza owsianka. Jeśli do tej pory unikałyśmy jedzenia na ciepło płatków owsianych, koniecznie czym prędzej zmieńmy o nich danie. Odczarujmy owsianki! Nie są bowiem wcale nudnymi, czy nijakimi w smaku przekąskami jak twierdzi sporo osób. Jeśli tylko dołożymy starań, aby doskonale smakowały i nieprzeciętnie apetycznie wyglądały, mają spore szanse stać się naszym ulubionym porannym jedzeniem.
Rozpocznijmy swoją owsiankową przygodę od spałaszowania miski podkręconej intrygującymi dalekowschodnimi nutami. Orientalna owsianka jest uzależniająco pyszna. To śniadanie, które fantastycznie poprawia humor. Ponadto zawarte w nim składniki, takie jak na przykład kurkuma, imbir, orzechy pekan i jagody goji to znane superfoods, które świetne wpływają na stan zdrowia.
Do przygotowania owsianki będziemy potrzebowały składników, takich jak: 3/4 szklanki owsianych płatków górskich , 2 i 1/2 szklanki mleka roślinnego, starty kawałek imbiru, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu, łyżeczka kurkumy, szczypta pieprzu, szczypta soli morskiej, skórka starta z limonki, łyżka soku z limonki. Jako dodatki sprawdzą się: liofilizowane wiśnie, kawałki pomarańczy, liczi, orzechy pekan, jagody goji i jabłko skropione sokiem z limonki.
Gotujemy owsiankę do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jemy ją od razu po przygotowaniu.

Kokosowa chia z mango
Kolejnym mistrzowskim śniadaniem, które warto wprowadzić do swojego zimowego jadłospisu, jest kokosowa chia z mango. To przekąska, które nie oprze się absolutnie nikt. Wygląda tak, że zjada się ją już oczami. Nie jest to wyłącznie złudny efekt. Już po spróbowaniu pierwszej łyżki puddingu, okazuje się, że faktycznie smakuje wybornie. Poza wspaniałym smakiem ma również niezliczone właściwości dobroczynnie wpływające na nasze ciała i umysły.
Nasiona szałwii hiszpańskiej, jak nierzadko określa się chię, kryją w sobie nieprawdopodobne supermoce. Są niezrównanym źródłem witamin i minerałów. Nic dziwnego, że znana w Ameryce Południowej od tysiącleci szałwia hiszpańska była traktowana jako coś szalenie cennego. Ba, uważano ją za dar od bogów. W końcu zaczęła nawet być nawet stosowana jako środek płatniczy.
Zalejmy cztery łyżki nasion chia mlekiem kokosowym. Dodajmy do nich łyżkę miodu, szczyptę cynamonu i umieśćmy na kilka godzin w lodówce, aby stężały. Serwujmy pudding chia wraz ciepłą pulpą z mango doprawioną sokiem z limonki, zmielonymi orzechami włoskimi, kardamonem i płatkami kokosowymi.
