W czym i z czego zrobić koktajle warzywne i owocowe?

W zależności od doboru składników, koktajle mogą mieć działanie odtruwające, odmładzające lub też energetyzujące. Ważne, aby wiedzieć, po jakie owoce lub warzywa sięgnąć, by uzyskać upragniony efekt. Podczas przygotowania koktajli, oprócz składników, istotny jest też sprzęt. Jeśli będzie szybki i sprawny, przygotowanie zdrowego napoju stanie się przyjemnością i szybciej skłoni nas do włączenia go do codziennej diety.

Z czego można zrobić koktajl lub smoothie?

Koktajle przeważnie wykonuje się z owoców, warzyw lub obu tych grup łącznie. Można do nich dodawać algi czy zdrowe oleje, aby wzmocnić zdrowotne działanie napoju. Dobrym dodatkiem są też orzechy czy pestki, jak również wszelkiego rodzaju kiełki.

Z czego można zrobić koktajl owocowy o działaniu antyoksydacyjnym? Jeśli chcesz przeprowadzić wewnętrzny detoks, sięgnij po owoce o działaniu przeciwutleniającym. Mają one zdolność do wyłapywania wolnych rodników, dzięki czemu poprawiają stan naszej skóry i chronią przed rozwojem chorób ogólnoustrojowych. Do przygotowania dobrego koktajlu o działaniu antyoksydacyjnym przydadzą ci się:

  • borówki lub jagody,
  • jeżyny,
  • jagody goi,
  • aronia,
  • jak również sok z czerwonych winogron czy awokado.

Oczywiście nie musisz tych wszystkich owoców wrzucać na raz do blendera. Wystarczy, że wybierzesz trzy spośród wymienionych składników i dodasz do nich inne owoce typu: maliny, banany lub też cytrusy.

Z czego zrobić koktajl warzywny o działaniu odmładzającym?

Aby odnowić komórki i zachować dłużej młodość, niezbędne są witaminy E i A. Znajdziesz je przede wszystkim w olejach, orzechach i pestkach, dlatego powinny stać się one nieodłącznym składnikiem koktajli warzywnych o działaniu odmładzającym.

W procesie zachowania zdrowej i młodej skóry istotna jest też witamina C, którą znajdziemy w największych ilościach w natce pietruszki i papryce. Oprócz tego znajduje się ona w pomidorach, szpinaku czy warzywach kapustnych (np. w jarmużu). Warto więc wykonać sobie koktajl ze wspomnianych wyżej warzyw, dodając do tego olej lniany, olej z ogórecznika, orzechy włoskie czy też pestki dyni.

Dlaczego warto wybrać blender do koktajli?

Smaczny koktajl to taki, który ma aksamitną konsystencję i nie wyczuwa się w nim zbyt wielu nierówności. Dlatego do zrobienia go niezbędny jest dobry blender. Pozwala on na dokładne rozdrobnienie i połączenie wszystkich składników w jedną całość. Jest pomocny przy miażdżeniu twardszych dodatków typu orzechy czy pestki. Poza tym znacznie skraca czas przygotowaniu odżywczego napoju.

Jeśli korzystamy z blendera kielichowego, wystarczy, że wrzucimy wszystkie składniki do środka i zmiksujemy je ze sobą, by po chwili cieszyć się pysznym smakiem koktajlu owocowego czy warzywnego. Z kolei blender ręczny ułatwi nam zmiażdżenie składników w dowolnie wybranym przez nas naczyniu np. dużym garnku, jeśli przygotowujemy koktajl dla całej rodziny.

Blender jest też niezbędny, kiedy chcemy przygotować ochładzający koktajl w upalne dni i marzy nam się dodanie do niego kostek lodu. Wtedy musimy wybrać taki model urządzenia, który bez trudu pokruszy lód na drobne cząsteczki, a jego moc będzie na tyle duża, że blender nie przegrzeje się podczas przygotowania posiłku.

Blender ręczny i kielichowy zarazem, idealny do koktajli – materiał wideo:

Czym przygotować koktajle? Blender ręczny czy kielichowy do koktajli?

Wiele osób zastanawia się, czy w przygotowaniu koktajli lepiej sprawdza się blender ręczny czy kielichowy. Odpowiedź brzmi: to zależy.

Jaki blender wybrać do koktajli warzywnych, smoothie i soków? >>

Obecne blendery ręczne marki Braun są na tak zaawansowanym poziomie, że dorównują urządzeniom kielichowym w dokładności miażdżenia produktów. Problemem wielu blenderów ręcznych było tak zwane martwe pole. Pomiędzy przestrzeń nad i pod stopą blendera trafiało jedzenie, które tylko wirowało i nie mogło być zmiażdżone przez nożyki. W obecnej chwili mamy na rynku blendery ręczne z technologią ACTIVEblade, która zapewnia ruch noży w górę i w dół, co sprawia, że udaje się zmiksować dokładnie wszystkie, nawet najtwardsze składniki. Do tego posiadają one technologię SPLASHcontrol, która chroni osobę blendującą przed zachlapaniem. Opatentowana przez markę Braun konstrukcja PowerBell Plus pozwala ponadto na zwiększenie obszaru cięcia i umożliwia rozdrobnienie składników także obrotowo, co pozwala szybciej rozdrobnić składniki i stworzyć z nich bardziej jednolity i aksamitny koktajl.

Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe możliwości blendera ręcznego trudno jednoznacznie odpowiedzieć, czy do zrobienia koktajlu lepszy będzie urządzenie ręczne czy też kielichowe. Każdy wybór jest w tym przypadku trafny.

Czytaj także – leczo przygotowane blenderem: Przepis na tradycyjne leczo >>

Tagi: ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis