Zdrowe zimowe koktajle 

@willfrolicforfood

Chciałabyś wzmocnić swoje ciało, przyspieszyć metabolizm, zapewnić sobie świetną odporność, dodać witalności, a ponadto poprawić stan cery i włosów? Nie będzie Ci wcale potrzebne żadne potężne magiczne zaklęcie. Znamy znacznie lepszy sposób na osiągnięcie wszystkich wymienionych rzeczy. Wystarczy, że wprowadzisz do zimowego jadłospisu zdrowe owocowo-warzywne koktajle. Oto te najsmakowitsze, które warto wypróbować.

Zielone smoothie z kiwi, szpinakiem i jabłkiem

Które smoothie najlepiej pić przez zimowe miesiące? Dietetycy są zdania, że świetnym wyborem będzie regularne kosztowanie tego, w którym pierwsze skrzypce grają zielone owoce i warzywa. Warto bowiem wiedzieć, że odcień warzyw i owoców nie jest wcale przypadkowy. Tony rozmaitych skórek oraz miąższy mogą być dla nas cenną dietetyczną wskazówką. Dzięki niej błyskawicznie jesteśmy w stanie odgadnąć, które minerały i witaminy się w nich znajdują. Zieleń to znak, że pod ręką mamy produkty relaksujące, doskonale oczyszczające ciało z toksyn, regenerujące, budujące odporność, a także świetnie wspomagające pracę mózgu.

Jeżeli w naszym koktajlu znajdzie się prócz zielonych składników także półtorej łyżki oleju z orzechów włoskich, zadbamy też o sylwetkę, włosy oraz cerę. Do przygotowania koktajlu będziemy potrzebowały prócz wspomnianego oleju również składników, takich jak: dwa kiwi, garść szpinaku baby, duże jabłko, pół ogórka, łyżka soku z limonki, łyżka miodu, dwucentymetrowy kawałek imbiru, parę listków mięty.  

Umieszczamy składniki w blenderze kielichowym. Blendujemy je przez około cztery minuty aż do osiągnięcia jednolitej aksamitnej konsystencji. Następnie schładzamy koktajl przez pół godziny w lodówce.

@unsplash(s.leao)

Pomarańczowe smoothie z batatami, mango i kurkumą

Poza zielonymi smoothie zimą pijmy również te posiadające ujmującą słoneczną barwę. I one podobnie jak zielone posiadają mnóstwo bardzo cennych składników odżywczych. Jaka jest ich tajna moc? Przede wszystkim pomarańczowe, jak i żółte warzywa oraz owoce skutecznie obniżają zły cholesterol. Jako że są bogate w beta-karoten przekształcany potem przez organizm w witaminę A, fantastycznie działają na wzrok. Ponadto poprawiają odporność, dodają energii, zapobiegają spadkom samopoczucia, a także genialnie przyspieszają metabolizm. Jakby tego było mało, działają wręcz zbawiennie na cerę. Dzięki nim staje się perfekcyjnie nawilżona, cudownie promienna, jedwabiście gładka i elastyczna.

Aby cieszyć się z podobnych licznych korzyści, zacznijmy pić trzy razy w tygodniu koktajl na bazie apetycznych pomarańczowych superfoods. W jego składzie powinny znaleźć się składniki, takie jak nieduży ugotowany batat, połowa mango, banan, łyżka soku z cytryny.

Bardzo ważne jest dodanie do smoothie odpowiednio przyrządzonej pasty kurkumowej. Nasz organizm najlepiej przyswaja cenne właściwości kurkumy, jeżeli poda się ją obróbce cieplnej. Zalejmy więc 8 łyżek sproszkowanej kurkumy i 1/2 łyżki pieprzu połową szklanki wody. Podgrzewamy masę na małym ogniu. Gdy zgęstnieje, odstawiamy ją do przestudzenia. Do smoothie dodajmy płaską łyżeczkę pasty.

@willfrolicforfood
Tagi: , , , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis