Zdrowy lunch do pracy – jak go skomponować?

Nadchodzi wieczór i znów zastanawiasz się, co zabrać jutro do pracy na obiad? Zamiast wypocząć po całym dniu wypełnionym obowiązkami, idziesz do marketu na zakupy i po powrocie do domu stwierdzasz, że w sumie dalej nie masz nic do jedzenia? Znamy to aż za dobrze! W poniższym tekście przedstawimy najlepsze porady, dotyczące komponowania zdrowego i pełnowartościowego lunchu. Zostań z nami!

Gotowy lunch ze sklepu czy domowy? Mamy rozwiązanie

Gotowe dania, które możesz znaleźć w lodówkach supermarketów, bywają wybawieniem w trakcie wyjątkowo pracowitego dnia, jednak nie ma wątpliwości, ich spożywanie powinno być ograniczone, jeśli prowadzimy zdrowy styl życia. Niestety, takie posiłki, choć bywają smaczne, są zwykle monotonne, oparte na produktach pełnych węglowodanów prostych i niewielkiej ilości świeżych warzyw. Pamiętaj, że nie każdy musi być mistrzem kuchni, aby przygotować dla siebie pełnowartościowe i smaczne jedzenie na każdy dzień. Zauważ, że dzięki samodzielnemu gotowaniu masz pełną kontrolę nad tym, co ląduje na Twoim talerzu.

Na rynku pojawia się coraz więcej rozwiązań dla zapracowanych i jednocześnie chcących zadbać o zdrowie i sylwetkę, takich jak dieta pudełkowa – czyli skomponowane przez dietetyków pełnowartościowe potrawy, które trafiają pod twoje drzwi każdego dnia. Catering dietetyczny nie ma wiele wspólnego z „gotowcami” dostępnymi w marketach, gdyż jest on szyty na miarę potrzeb danej osoby – oferuje różne rodzaje diet (np. wegańska, ketogeniczna), a także jest dobierany pod konkretną osobę i jej zapotrzebowanie kaloryczne. Wybór takiej diety to nie tylko zakup posiłków, ale też trwała zmiana w dążeniu do lepszego, zdrowszego stylu życia.

Dlaczego lunch jest taki ważny?

Pamiętaj, że lunch to posiłek, który powinien dostarczyć ci cennej energii na intensywną część dnia. Na pewno nie raz zdarzyło ci się podczas pracy poczuć nagły przypływ senności, niemocy i zrezygnowania – często taki stan jest spowodowany niedoborem energetycznym, nieregularnością posiłków i zajadaniem głodu szybkimi słodkimi przekąskami, które przyczyniają się do nagłych skoków cukru w organizmie, a następnie do jego nagłego spadku. Jeśli chcesz zachować jasność umysłu i siłę do stawiania czoła nowym wzywaniom – lunch to obowiązkowy nawyk, który musisz wprowadzić do swojego planu dnia.

Ważne, aby ten posiłek był doskonale skomponowany pod kątem składników odżywczych, takich jak białka, węglowodany i tłuszcze. Nie może w nim również zabraknąć świeżych warzyw i owoców.

Lunch na zimno

Czasem zdarza się, że w pracy nie masz do dyspozycji aneksu kuchennego, albo wolisz jeść gorące danie obiadowe wraz z rodziną już po powrocie do domu. Na takie przypadki świetnie sprawdzają się przepisy na lunch na zimno, który możesz spożyć o dowolnej porze. W roli takiego posiłku świetnie sprawdzą się np. sałatka z grillowanych warzyw z kozim serem, pieczone warzywa z dipem, czy lubiane przez wszystkich kanapki. Zadbaj, aby posiłek był urozmaicony i odpowiadał twoim preferencjom smakowym – wtedy zjesz go chętniej. Poniżej przedstawiamy sprawdzone przepisy na idealny lunch na zimno.

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem 

Składniki:

  • ½ puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 garści rukoli,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki pestek dyni.

Z podanych składników skomponuj sałatkę. Skrop ją oliwą. Pestki dyni możesz podprażyć na suchej patelni, zdobędą więcej smaku. Możesz zjeść sałatkę z kromką świeżego pieczywa pełnoziarnistego. Z pozostałej części tuńczyka możesz zrobić pastę na kanapkę na kolejny dzień (np. z dodatkiem czerwonej cebuli i ogórka kiszonego).

Sałatka z burakiem i serem feta

Składniki:

  • 1 ugotowany burak,
  • 2 plastry sera typu feta lub twarogu,
  • 2 łyżki pestek słonecznika,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • garść kiełków lub szczypiorek.

Tu również wymieszaj składniki i stwórz pyszną sałatkę. Możesz skropić ją odrobiną octu balsamico, który świetnie komponuje się z daniami z buraka. Burak będzie tu pasował również w wersji upieczonej. Świetnie smakuje z grzanką z chleba lub solo.

Do lunchboxa doradzamy również dodać małą przekąskę na słodko, gdyby okazało się, że nadal odczuwasz głód w ciągu dnia. Bardzo dobrze sprawdzają się tutaj wszelkie placuszki (bananowe, twarogowe lub z jabłkami), które możesz zjeść z jogurtem i porcją sezonowych owoców jagodowych.

Lunch na gorąco

Jeśli jesteś zwolennikiem gorących potraw i nie wyobrażasz sobie obiadu w pracy w innej formie, to mamy również rozwiązania dla ciebie. Jedzenie do odgrzania musi być łatwe do przyrządzenia i smakować wyśmienicie nawet kolejnego dnia. Doskonale sprawdzają się tutaj wszelkie zupy-kremy, które są niezwykle sycące i łatwe do zrobienia (np., krem z białych warzyw lub rozgrzewający krem dyniowy z kardamonem). Innym rozwiązaniem są pyszne dania jednogarnkowe, które możesz spakować do jednego pudełka i nie zajmować sobie więcej głowy tematem obiadu (tu wybierz leczo, curry z kurczakiem lub zapiekankę makaronowo-warzywną).

Jak widzisz, opcji na dania lunchowe jest mnóstwo i każdy znajdzie dla siebie coś smacznego i wartościowego. Pamiętaj, aby komponować potrawy wedle zasad zdrowego odżywiania – pomoże ci w tym np. piramida zdrowego odżywiania lub konsultacja z dietetykiem. Lunch jest bardzo ważnym elementem każdego dnia i nie powinieneś go zaniedbywać! Mamy nadzieję, że z naszymi propozycjami komponowanie tego posiłku stanie się przyjemnością.

Tagi: , ,
by
Poprzedni wpis Następny wpis