Warzywa to prawdziwe bomby witaminowe i produkty, które powinny stanowić najważniejszy element naszej diety. W codziennym menu należy umieszczać je przynajmniej pięciokrotnie, co pozwoli dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania dawki witamin i minerałów. Niestety, na naszych talerzach wciąż często brakuje miejsca dla tych zdrowych i przepysznych dodatków. Czas to zmienić i uczynić je głównymi aktorami kuchennych spektakli. Oto zestaw smakowitych dań dla miłośników warzyw.
Oczywiście najprostszym sposobem na stworzenie dania na bazie warzyw jest przygotowanie sałatki. Uwaga – to wcale nie musi być nudne! Możemy je tworzyć na bazie dziesiątek przeróżnych produktów, wzbogacać bakaliami i ziarnami, aromatyzować ziołami i dodawać im smaku różnego rodzaju sosami.
Do wyboru mamy klasyczne sałatki na bazie świeżych warzyw oraz te z dodatkiem warzyw pieczonych czy gotowanych. Możemy też sięgać po kiszonki – i to nie tylko ogórki! Rzodkiewka, kapusta z chilli, kiszone buraki czy czosnek sprawdzą się doskonale. Sałatka powinna być skomponowana tak, by doskonale równoważyły się w niej kolejne smaki i aromaty. Coś kwaśnego, coś słodkiego, coś ostrego. Warto też stawiać na różne faktury, dodając do ulubionej mieszanki warzyw nasiona chia lub prażony słonecznik. Ma być kolorowo, smacznie i kusząco. Takiej sałatce nie oprze się nawet największych fan mięsnych przysmaków.
Warto też pokusić się o przygotowanie dania warzywnego w formie zapiekanki. Podstawą mogą być ziemniaki lub ich bardziej egzotyczna odmiana – bataty. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy je w formie plasterków, następnie szykujemy kolejne składniki. Buraki, papryka, pomidory, cukinia, bakłażan – wszystkie te warzywa sprawdzą się doskonale. Stawiajmy na takie produkty, które pod wpływem wysokiej temperatury nie stracą walorów smakowych. Całość obficie przyprawiajmy – zioła i przyprawy potrafią zdziałać wiele dobrego nie tylko dla smaku, ale również dla naszego zdrowia. Odrobina kurkumy na wzmocnienie odporności? Dlaczego nie! Na wierzch zapiekanki dodajmy utarty ser lub plastry soczystej mozzarelli. Pycha!
Zapiekankę możemy też podać w tradycyjnej formie bagietki. Nikt nie powiedział, że muszą się na niej znaleźć wyłącznie pieczarki i ser! Zaszalejmy i stwórzmy zdrowe, odżywcze grzanki we własnym piekarniku. Bagietkę wydrążmy, by przygotować miejsce na składniki. Posmarujmy ją sosem pomidorowym wedle własnego przepisu, a następnie układajmy ulubione warzywa. Całość możemy ozdobić listkami świeżej bazylii.
Mamy też coś specjalnego dla fanów makaronów. Tym razem jednak wystąpią one w mniej tradycyjnej formie. Ostatnio ogromną popularnością cieszy się makaron z cukinii. Przygotowanie jest bardzo proste. Cukinię wystarczy pokroić za pomocą… obieraczki do warzyw!
Następnie gotujemy ją kilka minut w lekko osolonej wodzie i podajemy z dowolnym, ulubionym sosem. Świetnie smakuje z sosem na bazie tahini lub klasycznie – z pomidorami z czosnkiem i cebulką. Ten zielony zamiennik klasycznej pasty na pewno przypadnie do gustu miłośnikom warzywnych przekąsek.