Kuchnia

zupy

krem z białych warzyw z brandy i z gruszką
Składniki:
3 młode cebule
2 pietruszki
mały kalafior
ćwiartka selera
rzepa
kalarepa
gruszka
3 kieliszki brandy (lub więcej, jeśli lubicie)
2 liście laurowe
1,5l bulionu warzywnego (lub więcej, zależy od wielkości warzyw)
śmietankowy serek topiony
4 łyżki masła
1/4 łyżeczki ostrej papryki mielonej
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji i podkreślenia smaku


Wykonanie:

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę, kalafior rozcinamy na małe różyczki. W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i smażymy aż do miękkości. Następnie dodajemy wszystkie warzywa i zalewamy bulionem, gotujemy z dodatkiem liści laurowych na średnim ogniu do miękkości, około 20-30 minut. Pięć minut przed końcem dodajemy 3 kieliszki brandy, pokrojoną gruszkę oraz serek topiony. Usuwamy liście laurowe i miksujemy całość, a dopiero na samym końcu doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation