Kuchnia

Wypieki

Sernik ze śliwkami w rumie na spodzie brownie


Spód:

* 60 g gorzkiej czekolady
* 50 g masła
* 40 g cukru
* 30 g mąki
* 1 duże jajko
* szczypta soli


Warstwa śliwkowa:

* 200 g suszonych śliwek
* 4 łyżki rumu


Masa serowa:

* 750 g twarogu sernikowego
* 80 g miękkiego masła
* 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
* 230 g cukru
* 4 duże jajka


Śliwki kroimy w paseczki i zalewamy rumem. Odstawiamy na około 30 minut od czasu do czasu mieszając, by śliwki "wpiły" cały alkohol.

Czekoladę łączymy z masłem i rozpuszczamy je w kąpieli wodnej. Kiedy masa odrobinę przestygnie dodajemy cukier, sól, i jajko i dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę i miksujemy do chwil, aż ciasto będzie jednolite.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (boki wypuszczając poza obręcz) i wykładamy ciasto. Podpiekamy je około 8 minut. Po wyjęciu spodu, temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170 stopni.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy na średnich obrotach około 2 minuty.

Na czekoladowym spodzie umieszczamy śliwki a następnie delikatnie wylewamy na nie masę serową. Sernik pieczemy 30 minut (w 170 stopniach) a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 50 minut.

Przestudzony sernik wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a następnie posypujemy go kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation