Kuchnia

sałatki

BURACZANA SAŁATKA Z MAKRELĄ
-3-4 średniej wielkości ziemniaki
-3 buraki
-1 średniej wielkości czerwona cebula
-200ml jogurtu naturalnego
- 1 duża wędzona makrela
-łyżka pestek dyni
-świeża natka kolendry
-sól, pieprz

1. Ziemniaki i buraki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Kiedy trochę przestygną obrać ze skórki i pokroić w dosyć drobną kostkę. Cebulę obrać ze skórki i posiekać w drobną kosteczkę. Wymieszać ją z jogurtem, ziemniakami i burakami, a całość doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski i to będzie dolna warstwa sałatki.

2. Makrelę obrać ze skórki, wyjąć kręgosłup i ości i poszarpać ją na mniejsze kawałki. Natkę kolendry posiekać na drobno i wymieszać z pestkami dyni. Na warstwie buraczano-ziemniaczanej ułożyć warstwę makreli, a na sam wierzch pestki z kolendrą. Odstawić do lodówki, żeby wszystko się dobrze "przegryzło" i smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation