Kuchnia

sałatki

BÓB W SOSIE KOPERKOWO-CZOSNKOWYM

Składniki:
- 30 dag młodego bobu,
- sól,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1 duży ząbek czosnku,
- kilka gałązek świeżego koperku,
- ½ łyżki oleju,
- 2 płaskie łyżki masła

Wykonanie:
Bób opłukałam na sicie, przesypałam do garnka i zalałam wodą. Doprowadziłam do wrzenia i gotowałam pod przykryciem niecałe 15 minut (trzeba sprawdzić, czy jest już dobry. Najlepiej w tym celu wziąć trzy sztuki różnej wielkości i spróbować). Pod koniec gotowania posoliłam do smaku. Bób odlałam z wody i odstawiłam, aby troszkę ostygł. W tym czasie obrałam i drobniusieńko posiekałam czosnek oraz opłukany i otrzepany z wody koperek. Bób obrałam z łupinek. Pestki słonecznika uprażyłam na rumiano na suchej patelni, przesypałam na spodeczek. Patelnię przetarłam papierowym ręcznikiem, wlałam olej, wrzuciłam czosnek, a po chwili smażenia dodałam masło, koperek i bób. Wszystko razem smażyłam na wolnym ogniu aż bób się zagrzał, delikatnie wymieszałam i wyłożyłam na talerz. Posypałam uprażonymi pestkami słonecznika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation