Kuchnia

sałatki

Gruzińska sałatka z bakłażanem i granatem - Badrijani salati.
(przepis znaleziony na stronie Majki - Kalejdoskop Kulinarny. Lekko przeze mnie zmodyfikowany)

2 bakłażany pokrojone wdłuż na bardzo cienkie plastry
sól morska
olej roślinny lub oliwa, do smażenia

Dressing:

1 łyżeczka nasion kolendry
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki grubej soli (użyłam himalajskiej różowej)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki + natka do dekoracji

ziarenka wyłuskane z jednego dojrzałego granatu
1 suszona mała chilli, skruszona w palcach
3 łyżki jogurtu naturalnego


Piekarnik nagrzewamy do 160 st C.

Pokrojonego bakłażana solimy i skrapiamy olejem (lub oliwą). Plastry rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na ok 10 min - bakłażan powinien wyraźnie się zarumienić.
(Piekłam bakłażany w dwóch turach).

Przygotowujemy dressing - na suchej patelni podprażamy nasiona kolendry, przekładamy do moździerza. Dodajemy gruboziarnistą sól i ucieramy. Dodajemy czosnek, ucieramy aż powstanie gęsta pasta.
Przekładamy pastę do miseczki, dodajemy jogurt, chilli i natkę pietruszki.

Na talerzu rozkładamy plastry bakłażana, polewamy dressingiem, posypujemy obficie ziarnami granatu i natką pietruszki.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation