Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Stir fry z kurczaka z fasolką szparagową.

Składniki:

(2-3 porcje)

1/2 kg piersi z kurczaka – ok 2 pojedynce piersi
300g zielonej fasolki szparagowej (żółta również się sprawdzi, ale zielona lepiej się prezentuje)
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
ziarna sezamu
natka pietruszki lub kolendry
marynata:

3 łyżki sosu sojowego
sok z 1/2 limonki
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki papryki w proszku
szczypta płatków chili
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
szczypta kurkumy
Przygotowanie krok po kroku:

Kurczaka pokroiłam w kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszałam ze sobą i dodałam mięso. Odstawiłam na godzinę w chłodne miejsce.
Fasolkę oczyściłam i zblanszowałam kilka minut we wrzątku. Następnie przełożyłam do wody z lodem, by zachowała jędrność. Odstawiłam.
Do rozgrzanego woka (lub głębokiej patelni) wlałam 2-3 łyżki oleju, dodałam posiekany czosnek i wrzuciłam fasolkę. Smażyłam przez 2-3 minuty, a następnie przełożyłam na talerzyk.
Na tym samym oleju obsmażyłam mięso osączone z marynaty.
Gdy mięso było rumiane, dodałam fasolkę z czosnkiem i pozostałą marynatę. Smażyłam na dużym ogniu stale mieszając do chwili aż marynata się zredukuje.
Gotowe danie przełożyłam na półmisek, posypałam ziarnami sezamu i udekorowałam natką.
Podałam od razu z makaronem chow mein.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation