Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Przepis znajdziesz tutaj:
www.garniecmagalie.blogspot.com

Składniki:
100 gramów kaszy jęczmienny pęczak
1 nieduża cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 por
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
garść liści natki pietruszki
Sos:
8 łyżek stołowych oleju lnianego
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa octu balsamicznego
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku

Wykonanie:
Pęczak po dokładnym opłukaniu należy ugotować w lekko osolonej wodzie, w proporcji: 100 gramów kaszy na 300 ml wody.
Jeśli macie pęczak w torebkach, należy postępować według przepisu na opakowaniu.
Cukinię należy obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki.
Podobnie papryki, pokroić na ćwiartki.
W obu wydrążyć gniazda nasienne.
Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni, na blaszce wyłożonej pergaminem.
Białą część pora - na tą ilość proponuję około 15-20 cm, przekroić na pół i poszatkować drobno na półtalarki.
Posiekać koperek i natkę pietruszki.
Posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę czosnek.
Po wystudzeniu pokroić cukinię oraz papryki na drobniutką kostkę, następnie połączyć z przestudzoną kaszą. Dodać pozostałe składniki.
Do małego słoiczka odmierzyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i mocno potrząsnąć.
Dodać sos do sałatki.
Bon appetit!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation