Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Ekspresowe kotleciki z ciecierzycy czyli FALAFELE (w wersji pieczonej!)



Składniki na trzy porcje:
Sucha ciecierzyca (cieciorka) - szklanka
Cebula - pół średniej sztuki
Czosnek - dwa ząbki
Natka pietruszki (posiekana) - 3-4 łyżki
Siemię lniane - łyżka
Przyprawy: sól, chili, słodka papryka, tymianek

Sposób przygotowania:
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez noc.
Tuż przed przygotowaniem wodę odcedzamy i do cieciorki dodajemy pozostałe składniki.
Całość miksujemy z pomocą blendera na jednolitą masę.
Z masy formujemy spłaszczone kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kotleciki pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 190˚C.

Falafele doskonale komponują się zarówno ze wszystkimi kaszami jak i ryżem, dlatego też wybór dodatków uzależniony jest od osobistych preferencji ;)


Ja kotleciki podałam z ryżem naturalnym oraz gotowanymi buraczkami - i dla takiej porcji obiadowej wyznaczone zostały poniższe wartości odżywcze.

Wartość odżywcza kotlecików z ciecierzycy z ryżem naturalnym i buraczkami:
Energia: 408 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 5,5 g
Węglowodany: 83 g
Błonnik pokarmowy: 15g
Cholesterol: 0 mg


Tak skomponowany posiłek jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, cynku;
Witamin: E, C, B1, B2, B6, PP, kwasu foliowego;
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation