Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Zupa Cebulowa (bezglutenowa, wegańska) Czas przygotowania: 60 min Składniki: 750 ml – 1 l gorącego wywaru z warzyw 700 g twardej białej cebuli 60 ml oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub 1 łyżka syropu klonowego ½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej 1 łyżka mąki ryżowej pełnoziarnistej (można pominąć) 1 łyżka soku z cytryny (można pominąć) świeżo zmielony pieprz biały lub syczuański do smaku bagietka orkiszowa (pominąć w diecie bez glutenu) 1 ząbek czosnku (można pominąć) Przygotowanie zupy: W garnku najlepiej z grubym dnem i szczelną pokrywką rozgrzewamy olej Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do tłuszczu wraz z cukrem i solą, mieszamy, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy pokrywką Cebulę gotujemy 20-30 minut aż stanie się ciemnozłocista, od czasu do czasu mieszamy Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy dalej często mieszając, ponieważ cebula łatwo się przypala Cebulę oprószamy mąką i gotujemy przez około 2 minuty, mieszamy Dolewamy wywar warzywny, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut Zupę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem Podajemy bardzo ciepłą z grzankami lub bez, zupę możemy zmiksować Wskazówki: Zamiast oleju z pestek winogron możemy użyć masło klarowane, zupa nie będzie już wtedy wegańska Podobnie jeśli zamiast wywaru z warzyw użyjemy rosołu np. z indyka. Studenci, którzy nie mają czasu na przygotowanie wywaru warzywnego, mogą ugotować zupę na wodzie lub wykorzystać kostki warzywne bio. Zwykłe kostki rosołowe zawierają glutaminian sodu i inne dziwne dodatki, tego nie kupujemy!

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/zupa-cebulowa-2/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation