Kuchnia

food, drink and sweet

Radomianka

Składniki na ciasto:

- 250g mąki (1 i 2/3 szkl.)
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 100g margaryny
- 6 łyżeczek kakao
- 3 jajka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3/4 szkl. mleka

Radomianka ciasto:
Margarynę, cukier i cukier waniliowy ucieramy. Następnie dodajemy żółtka po jednym, nadal miksując. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę.
Na koniec ubijamy białka i mieszamy je delikatnie z powstałą wcześniej masą.

Masę wylewamy blachę i wkładamy do piekarnika ustawionego na 170 stopni na około 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ciasto należy poziomo przekroić na 2 części.

Składniki na krem:

- 250g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 śmietana 18% – ok 170g
- 1 cukier waniliowy

Radomianka krem:
Margarynę ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednej łyżce śmietany, cały czas miksując. Dla aromatu możemy dodać cukier waniliowy.

Zamiast kremu z margaryny możemy przygotować do tego ciasta krem do karpatki.

Przygotowanym kremem smarujemy jedną z części ciasta, a drugą przykrywamy. Na wierzch ciasta dajemy polewę czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation