Kuchnia

8. ZUPY

Zupa chrzanowa - składniki:
- 2 litry wywaru z włoszczyzny
- 200 g. korzenia chrzanu
- 5 ziemniaków
- pół pęczka szczypiorku
- szklanka śmietany 18%
- sól i pieprz
- łyżka soku z cytryny
- ewentualnie chrzan ze słoika




Zupa chrzanowa - przygotowanie:

Chrzan obieramy i trzemy na tarce o największych oczkach. Wrzucamy do gorącego wywaru warzywnego i gotujemy 10 minut.

Po wyznaczonym czasie wrzucamy obrane i przekrojone na pół ziemniaki. Gotujemy do miękkości.

Gdy chrzan i ziemniaki są już miękkie, ucieramy je na gładką masę za pomocą blendera.

Następnie do tak powstałego kremu dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Jeśli jest dla nas zbyt mało wyrazista, możemy dodać łyżkę chrzanu ze słoiczka.

Gotową zupę chrzanową możemy podawać z posiekanym szczypiorkiem, kleksem śmietany lub jajkiem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation