Kuchnia

zupy

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1 mała papryczka chili

4 ząbki czosnku

1 marchewka

1½ L bulionu warzywnego

sól i pieprz

natka pietruszki

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka masła

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Przygotowanie:

1. Soczewicę należy opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno posiekać.

2. Na rozgrzane dno garnka wlać oliwę i dodać masło. Kiedy tłuszcz się roztopi wrzucić marchewkę i całość smażyć około 2 min.

3. Do garnka z marchewką dodać przepłukaną soczewicę, papryczkę chili i wyciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę – smażyć około 2 min.

4. Całość zalać bulionem i gotować około 15-20 min na średnim ogniu do momentu kiedy soczewica i marchewka będą miękkie. Całość zblendować.

5. Doprawić sola i pieprzem. Podawać posypane obficie natka pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation