Kuchnia

zupy

ZUPA CHARCZO - SMAK GRUZJI

ZUPA CHARCZO

Składniki:

500 g wołowiny gulaszowej
średnia cebula
100 g ryżu
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki przyprawy chmeli suneli
łyżeczka przyprawy adżika
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek pieprzu
3 listki laurowe
garść świeżej posiekanej kolendry i pietruszki





Przygotowanie:
Pokrojone mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju i
włożyć do garnka z wrzącą wodą (ok. 2l)
Dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu.
Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Mistrzom zajmuje to ok. 1,5 godziny,
ale cóż, z wołowiną nie musimy się spieszyć,
więc gotowanie "do miękkości" może trwać i ponad 2 godziny.


Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę,
posiekane ząbki czosnku, dodać zmielone orzechy.
Posolić i dusić parę minut.
Do cebuli i orzechów dolać pół szklanki wywaru z mięsa,
dokładnie wymieszać i dodać do Charczo.
Wsypać ryż.
Teraz pora na właściwy gruziński smak-
- trzeba dosypać chmeli suneli i adżikę.
Doprawić do smaku solą.
Wymieszać i gotować kilkanaście minut.

Na talerzu posypać zieloną pietruszką i kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation