Kuchnia

zupy

Duńska zupa z porów


2-3 łyżki masła
2 pory
2 duże cebule (jak mniejsze to 3-4)
1 l bulionu/rosołu drobiowego
pieprz
min. 25 g łagodnego serka topionego (ja używam dużą kostkę ementalera 100g)
3/4 - 1 szkl. gęstej śmietany 18%
kilka plasterków szynki np. konserwowej
natka pietruszki lub zielona dymka

Pokroić pory w plasterki, cebulę w kostkę. Masło rozgrzać w garnku, zeszklić cebule i pory. Dolać gorący bulion, przyprawić pieprzem i gotować 20 min. pod przykryciem. Następnie dodać serek topiony, mieszać aż się całkowicie rozpuści. Na koniec wlać śmietanę. Porcję zupy wlać na talerze, posypując wierzch pokrojoną drobno szynką i dymką lub natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation