Kuchnia

zupy

Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

2 nóżki z kurczaka
około 300 g miąższu dyni
2 średnie czerwone papryki
1 średnia żółta papryka
1 nieduża czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
2 garście młodego szpinaku
2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych)
2/3 szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą, z puszki (lub świeżych, pozbawionych skóry i pokrojonych w niedużą kostkę)
1 – 2 łyżeczki harissy (opcjonalnie) lub posiekana ostra papryczka (ilość według uznania)
drobno otarta skórka z 1 cytryny + 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
nierafinowana sól i przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu, mielonego kuminu i kolendry, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy
750 ml bulionu warzywnego/z kurczaka lub wody
posiekana natka pietruszki lub kolendra do podania
Cebulę pokroić na cienkie półplasterki, seler na cienkie paseczki, papryki i dynię w około 1,5-cm kostkę (dynię hokkaido można pokroić wraz ze skórą, inne rodzaje dyni należy obrać), czosnek drobno posiekać. Nóżki kurczaka pozbawić skóry, mięso odkroić z kości i pokroić w około 2-cm kostkę.

Do rozgrzanego garnka o grubym dnie wlać oliwę, dodać cebulę, seler, czosnek i 2 łyżki wody oraz odrobinę soli – poddusić na niedużym ogniu, często mieszając przez 5 – 6 minut, aż cebula zmięknie (jeśli składniki przywierają do dna, dodać więcej wody). Dodać przyprawy wraz z harissą lub drobno posiekaną ostrą papryczką, poddusić przez kilkanaście sekund. Dodać kawałki kurczaka, przesmażyć całość przez minutę, często mieszając (ponownie, jeśli jest taka potrzeba dodać odrobinę wody). Dodać paprykę i dynię – wymieszać. Wlać bulion/wodę, posolić (zależnie od tego czy używana była woda, czy solony bulion), zagotować, po czym gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory i gotować dalsze 20 minut.

Zupę zdjąć z ognia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku, dodać skórkę i sok z cytryny, szpinak (większe liście poszarpać/pokroić na mniejsze kawałki) – wymieszać i pozostawić na chwilę pod przykryciem, by szpinak zmiękł. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

Jeśli chcesz, by zupa była jeszcze bardziej sycąca, możesz dodać do niej około pół szklanki czerwonej soczewicy, uprzednio dobrze wypłukanej i namoczonej przez kilkanaście minut (soczewicę dodaj wraz z pomidorami).
Zupa będzie świetnie smakować również w wersji wegańskiej, gdzie kurczaka zastąpi ciecierzyca. Wcześniej ugotowaną ciecierzycę (lub z puszki) należy dodać na kilka minut przed końcem gotowania zupy. Jeśli zupa przygotowywana jest bez mięsa, można skrócić czas jej gotowania o 10 minut.
Zupę można serwować z dodatkiem jogurtu, dla przełamania jej ostrego smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation